Kwan vann VM igen - OS blir nästa kick

Håller traditionen i sig tar amerikanskan guld

SPORTBLADET

Natten till i går vann Michelle Kwan, USA, sitt fjärde VM-guld i konståkning.

Om traditionen håller i sig tar hon därför också OS-guldet nästa år.

Foto: AP
SUVERÄN UPPVISNING Michelle Kwan gjorde ett helt perfekt program, med en utstrålning som bokstavligt talat var guld värd.

De fyra senaste olympiska mästarinnorna vann alla VM-guld året före de tog sina OS-guld.

Katarina Witt gjorde det 1987, Kristi Yamaguchi 1991, Oksana Baiul 1993 och Tara Lipinski 1997.

- Jag har hört och tänkt på det där... man kan inte låta bli att se på vad som hänt i historien när man blickar framåt, sa Michelle Kwan när hon torkat glädjetårarna som sprutade likt en fontän, efter segern i det fria programmet och därmed VM natten till i dag, svensk tid.

Gjorde ett helt perfekt program

Amerikanskan gjorde ett helt perfekt program.

Satte äntligen sin kombination med två trippel toeloop-hopp som tidigare under året förstört tävlingarna för henne, landade klockrent på ytterligare sju trippelhopp och åkte med en utstrålning bokstavligt talat värd guld.

Sedan var det bara att vänta nervöst, medan värsta konkurrenten europamästarinnan Irina Slutskaja åkte sitt program.

"Jag blundade när hon åkte"

Ryskan blev den första kvinnan i historien som klarade kombinationen trippel Salchow-trippel ögel-dubbel toeloop, men det räckte inte till guld eftersom hon hade problem med två av sina övriga trippelhopp.

- Jag satt och försökte blunda när Irina åkte. När jag förstod att jag vunnit skrek jag bara rakt ut. Jag fattar inte vad jag gjort, berättade den nu fyrfaldiga världsmästarinnan Michelle Kwan på presskonferensen.

Amerikanskan har nu fler VM-guld än Peggy Fleming, och lika många som Katarina Witt. Något OS-guld har hon däremot inte - ännu.

Det ska hon ta om ett år i Salt Lake City.

Föräldrarna från Kina

Marie Hallman