Här skulle du & jag platsa...

Sportbladets Stefan Holm om världens sämsta landslag

1 av 2
RENA SKÄMTET Vitryssland står verkligen ut i årets bandy-VM. Laget är så genomuselt att det blir utklassat i varje match. På tre matcher har Vitryssland släppt in hela 54 mål - rena handbollssiffrorna. Sportbladets Stefan Holm utnämner härmed Vitrysslands nationalelva till det sämsta landslag han någonsin haft oturen att bevittna - oavsett idrott.
SPORTBLADET

ULEÅBORG

Slutade med bandyn eftersom jag var fullständigt värdelös på att åka skridskor.

Men efter att ha sett Vitryssland är jag säker.

Jag, du, granntanten och Leif "Loket" Olsson håller också VM-klass.

"Stul" Maskali, a stul" Szvedy, nedze dzecce z vjalikaj bjady".

Jan Aleshkovskij, prästen från Vitebsk som skrev ordspråket, visste förmodligen inte att Vitryssland en dag skulle ställa upp i bandy-VM.

Ändå fångade han precis vad Vadim Shytov, Dmitri Nikiforov, Roman Starovoitov och de andra spelarna känner just nu:

"Härifrån kommer ryssar, och därifrån kommer svenskar - ingenstans att ta vägen ifrån det stora eländet."

"Spelarna påminde om 50-åriga gubbar"

Såg Vitryssland spela mot Ryssland i Uleåborg i går och det är i särklass det sämsta landslag, oavsett idrott, som jag någonsin har skådat.

- Jag såg dem spela mot Kazakstan och trodde inte mina ögon. Spelarna påminde om 50-åriga gubbar som inte hade åkt skridskor sedan skolåldern, sa Magnus Muhrén.

Så illa var det.

Det är svårt att beskriva klasskillnaden mellan Ryssland och Vitryssland.

Som Karelin mot Teskedsgumman

Men ni kan ju föreställa er en brottningsmatch mellan Alexander Karelin och Teskedsgumman.

Ryssarna gav bort bollen till sina motståndare, släppte in dem på egen planhalva utan att attackera och missade medvetet ett trettiotal avslutningar för att lyda förbundskapten Jankos order.

Det var ingen förnedring i siffror (8-1) men det var förnedring på många andra sätt. Som när Vitryssland fick frislag utanför straffområdet och ryssarna i stället för att mura ställde dig i två led för att visa vägen mot målet.

Den stackars skytten missade ändå.

Vet inte om det är charmigt eller idioti att ett lag som Vitryssland får vara med i VM. Däremot är jag övertygad om att det är idioti att låta nykomlingen spela mot Ryssland, Sverige och Finland.

Delas inte lagen in i grupper, där blåbärsnationerna gör upp om en semifinalplats, är det bättre att hålla lag som Vitryssland utanför mästerskapet.

Det är en sak att skratta med motståndaren. En helt annan att skratta åt den.

Stefan Holm