Hoppas vi slipper en ny kalabalik i Bender

SPORTBLADET

CHISINAU

Utmed stadens huvudgata, den 3,8 kilometer långa Stefan cel Mare si Sfant Boulevard, blommar körsbärsträden och utanför spelarhotellet kan vi njuta av de vackra hängpilarna.

Skenet bedrar naturligtvis. Detta är ingen idyll, bara en ytlig fasad, ty det är ju i Europas fattigaste land vi landat med svenska fotbollslandslaget.

Ingen fara med dom dock. Dom har egen kock, egen säkerhetschef och i det närmaste utegångsförbud.

Chisinau är en stad som håller på att falla sönder inifrån, men jag måste ändå få säga, att under mina resor i öst har jag sett betydligt värre städer än denna.

Om det inte vore så opassande skulle jag nästan kunna skriva, att jag blev glatt överraskad.

Härifrån styrdes Sverige

Men medan spelarna nu ”fokuserar” på sin uppgift på onsdag kan man ändå inte låta bli att fundera över det märkliga med detta kustlösa land varifrån faktiskt konungariket Sverige styrdes under fem hela år på 1700-talet.

Härifrån Chisinau är det bara sju mil till staden Bender vid floden Dnestr.

Kalabaliken i Bender! Du kan väl din svenska historia – annars ska du här få en snabblektion.

Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck är inte de enda stora svenska ledare som besökt trakten.

Men medan Tommy och Lasse i högsta grad är demokratins förespråkare – ”även om vi inte ändrar taktik via några stormöten”, som Lasse L säger – så var deras föregångare en riktig envåldshärskare.

Vägrade lämna Turkiet

Karl XII anlände till Bender i juli 1709 efter slaget i Poltava och kapitulationen vid Perevolotjna. Hans avsikt var att så snart som möjligt återförena sig med sin här för att återvända hem genom Polen.

I över fem år varade denna märkliga period i svensk historia, då en enväldig svensk kung styrde sitt rike från det fjärran Turkiet – som landet då tillhörde.

Den berömda kalabaliken i Bender inträffade den 1 februari 1713, en söndag. Karl XII hade vägrat lämna Turkiet, bland annat därför att han på goda grunder misstänkte att man under hemfärden planerade att utlämna honom till August II. Men turkarna hade förlorat tålamodet med sin besvärlige gäst och beslöt att tillgripa våld.

Anfallet kom klockan tolv mitt under högmässan, och större delen av försvararna, ca 1000 man avväpnades raskt.

Kungen fick dock snabbt situationen klar för sig och någon tanke på att ge upp hade han inte.

Han kastade sig in i handgemänget vid en av dörrarna, en kula tog med sig en bit av ena örsnibben och åtminstone tre fiender dödade han själv vid detta tillfälle.

Beordrade motstånd till döden

Bortåt 45 man fanns nu kvar för att möta turkarnas anfall.

Under flera timmar följde en häftig skottlossning från ömse sidor. Till slut började man skjuta brinnande pilar mot Kungshusets trätak, och inom kort stod allt i full låga.

Kungen avvisade alla förslag att ge upp och beordrade reträtt till kanslihuset och göra motstånd ”tills de ta oss levande eller döda”.

I spetsen för sina män, med värjan i ena handen och en pistol i den andra, lämnade han springande huset. Det var då han snavade på sina sporrar, föll och bröt ett par ben i högra foten.

Turkarna kastade sig över honom och övermannade honom.

Efter åtta timmar var kalabaliken i Bender slut.

Om drygt 24 timmar är det dags för nästa kalabalik?