”Svennis bäst genom tiderna”

FA:s ordförande hyllar svensken som den bäste kaptenen någonsin

SPORTBLADET

LONDON

Vad händer med Sven-Göran Eriksson om England får stryk av Albanien i kväll?

Tja, förmodligen inte särskilt mycket.

Glorian halkar en aning på sned, men Svennis behöver inte vara rädd att mista jobbet.

Han har redan utnämnts till Englands bäste förbundskapten genom tiderna.

Foto: REUTERS
Snillen spekulerar Sven-Göran Eriksson snackar taktik med Englands lagkapten David Beckham inför kvällens svåra bortamatch mot Albanien. I fotbollslandet där allt är himmel eller helvete har Sven-Göran Eriksson, efter två matcher, utsetts till den bästa förbundskaptenen någonsin. Frågan är om det är samma tongångar i morgon...

Det är nästan komiskt hur allt är svart-eller-vitt, himmel-eller-helvete, i detta Fotbollslandet Utan Nåd.

Svennis har varit i tjänst i två månader, han har basat för en träningslandskamp och en VM-kvalmatch och redan nu säger hans chef, FA-ordföranden Geoff Thompson, att svensken är den populäraste managern i mannaminne.

- Allt är annorlunda med honom...attityden från omgivningen, respekten från spelarna...man får intrycket att alla VILL spela för just Sven och det är ett fantastiskt plus. Ingen av oss inom FA kan minnas någon företrädare som gjort ett så otroligt imponerande jobb. Jag har i alla fall aldrig känt mig lyckligare som ordförande, säger Thompson till tidningen Daily Star.

Förlorar England i kväll får Svennis det tufft

FA gör alltså denna markering precis före den match som kan få hela opinionen att vända mot Svennis.

En engelsk förlust i Tirana i kväll är definitivt ingen omöjlighet, och sker det efter en ny mållös match av hackkycklingen Andy Cole har tidningarnas fotbollsskribenter fått precis det lillfinger de behöver för att rycka hela armen av Eriksson.

Geoff Thompson försäkrar dock att inga rop på avgång kommer att rubba FA:s förtroende för svensken.

- Nej, vi har landsatt en långsiktig plan och den kommer vi att hålla oss till, säger han till Daily Star.

Svennis har ett femårskontrakt plus två optionsår. Enligt FA kommer ingen kritik i världen att ändra på det.

Bakom FA:s unisona jubel över Sven-Göran Eriksson ligger också det faktum att svensken gett dem en högre profil och en bättre image än på mycket länge.

Vad som händer om Svennis också lyckas coacha sitt lag till seger i ikväll törs man knappt tänka på.

Nå, det blir inte lätt. England måste lyfta sig ett snäpp jämfört med matchen mot Finland, och Svennis tänker göra det med i stort sett samma laguppställning. Det som är nytt är att skadade Steven Gerrard ersätts av Nicky Butt och att vänsterbacken Chris Powell sitter löst till.

- Jag tänker inte ändra för sakens skull. Jag ska ha ett sista möte med mina coacher, men det blir ingen revolution i laget, säger Svennis.

Stasar på Cole igen - trots måltorka

Det innebär alltså att Manchester Uniteds anfallare Andy Cole får en ny chans, trots att han inte gjort ett enda mål på tolv landskamper. Hans miss mot Finland retar fortfarande fansen.

Svennis sätter stor prestige på spel här. Han vägrar vika sig för trycket - och om nu Cole hittar rätt i kväll är det ytterligare en triumf för svenskens sätt att se på fotboll.

Och om inte...ja, då har han i alla fall FA:s ord på att han får behålla jobbet.

Utskällda och hånade – här är föregångarna

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM