Det blir 2–0 till Sverige efter mål av Larsson och Ljungberg

SPORTBLADET

CHISINAU

Det är fem grader varmt och snöblandat regn vräker ned över den svenska träningen på Republican Stadium i Moldaviens huvudstad.

Ännu värre ska det bli till matchdags.

Snö, + 2 som dagens högsta temperatur, nollgradigt som lägst - säger väderleksrapporten.

Till skillnad mot skandalen Ullevi i lördags så finns det i alla fall en gräsplan att spela på.

Tufft blir det, men nog vinner Sverige.

Mitt tips: 2-0! Mål av Henrik Larsson och Fredrik Ljungberg.

Vi var några i kåren som kom väl förberedda till tisdagens kvällsträning. Toppluva, extra fleecetröja och långkalsonger fanns nedpackat i resväskan.

Allt kom väl till pass där vi stod på läktarn och såg svenskarna träna skytte och gjorde det så illa, att man rent av kunde tro det var match.

På träningen gick det inte att utläsa någon startuppställning, men det skulle förvåna mycket om inte Söderberg-Lagerbäck ändå satsar på samma elva som mot Makedonien - och visar att de tror på sin idé.

- Det kan handla om att ändra en eller två positioner. För balansens skull, sa Tommy Söderberg tidigare på dagen.

Det kan räcka med att Tobias Linderoth skakade av sig sin premiärnervositet i Göteborg för att den balansen ska uppnås.

Efter ytterligare en dag i detta "Europas fattigaste land" är man bara ännu mer förvånad över denna tes stämmer.

Reportrar plockar fram antiöst-klyschor - folket handlar

Det må stämma nationalekonomiskt, men det stämmer absolut inte med det myllrande gatulivet och med den köprush som råder till exempel på den stora marknaden, Piata Centrala.

Jag har sett många gamla öststater, där fattigdomen varit mycket, mycket värre - Vitryssland, Estland, Lettland, Rumänien, södra Polen" - men tyvärr har jag kolleger som plockar fram sina antiöst-klyschor så fort de landat öster om Östersjön.

Visst sitter det tiggande mammor med sina småbarn här och där, men betydligt vanligare är försäljarna av moldaviska bingo- lotter.

Just nu är det bingolottokrig: den etablerade moldaviska televisionens TeleBingo varje söndag mot den ryska kanalens nystartade MaxiBingo.

Lennart Johansson invigde förbundets kanslihus

Natalia Sovjets säljer brickor åt TeleBingo för 5 eller 10 lei (6 eller 12 svenska kronor) och hon kan berätta om skillnaden:

- Vi har hållit på sedan april förra året, MaxiBingo startade för två veckor sedan. Vi har fem-sex bilar i pris plus ett förstapris på 100 000 lei, MaxiBingo hade 2 000 lei som högsta vinst förra veckan.

En annan skillnad är att Natalia inte vill ställa upp på bild, medan MaxiBingos unga tjejer gärna pr-poserar framför fotograf Höjers kamera.

Under tisdagens stadspromenad hittar vi också förbi det moldaviska förbundets kansli i ett osannolikt gathörn där både Columnagatan och korsande gata är totalt uppgrävda.

"1990" står det med stora siffror ovanför entrén på nybygget, året då förbundet bildades. På en liten skylt intill dörren ser vi att Lennart Johansson invigde huset 29 maj 1998.

16 april 1994 spelade Moldavien sin första landskamp, 1-1 mot USA i Jacksonville, och samma höst kastade man sig för första gången in i ett EM-kval.

Vilken start man fick! Efter 1-0 borta mot Georgien - målskytt Igor Oprea, mittfältare som finns med i dagens trupp men knappast på plan - och 3-2 hemma mot Wales toppade Moldavien sin EM-kvalgrupp.

Men sen dess har Moldavien spelat 28 EM- och VM-kvalmatcher och bara vunnit en enda: 3-2 hemma mot Georgien 15 november 1995.

Det är alltså mer än fem år och fyra månader sedan Moldaviens senaste vinst i en tävlingsmatch, och statistiken här intill visar framförallt hur erbarmligt dåliga moldavierna är på att göra mål.

Däremot är det inte så lätt att slå hål på deras försvar.

Inte i någon av de 15 kvalmatcherna på hemmaplan har man släppt in mer än tre mål - trots att man mött storheter som Italien, England och Tyskland två gånger.

Endast tre insläppta mål på fyra matcher i det pågående kvalet visar också på samma styrka.

Ta det som en utmaning, Henke och Freddie!

Därför misslyckades Henke mot Makedonien

Så ska Henke lyckas mot Moldavien i kväll

ARTIKELN HANDLAR OM