Svenskt målrekord i bandy-VM

Vitryssland – tiderna sämsta bandylandslag

SPORTBLADET

HAPARANDA (TT)

Sverige kunde ha gjort 100 mål, men nöjde sig med 24.

Vitryssland är förmodligen det sämsta landslag som någonsin dragit på sig skridskor.

- Vi har ingen respekt för dem som idrottsmän. Men vi har respekt för dem som människor, säger den svenske förbundskaptenen Kenth Hultqvist.

Onsdagens match i bandy-VM var inte kattens lek med råttan. För råttor sprattlar i alla fall till och vill göra motstånd.

Vitryssland ville nästan ingenting.

Eller om de inte kunde.

De flesta hade åkt skridskor snabbare om de fått hålla i en rullator. Att ta sig framåt och samtidigt peta med klubban på den där rosalila 63 millimeter stora bollen var ett företag som få behärskade.

Varje gång Sverige gjorde mål så dånade Attacks gamla landsplåga ''Oooa hela natten'' ut över Gränsvallen i Haparanda. Den låten måste eka som ett mystiskt ont mantra i de vitryska ''spelarnas'' öron.

Sverige hade bestämt sig för att träna hörnor. Och tio av 24 mål kom efter hörnslag.

- Vi lade kraft och koncentration på hörnor och lyftningar mot mål, säger Hultqvist.

Lyftningsträningen förde med sig att Sverige gjorde flera snygga volleymål, ungefär som när handbollslandslaget gör en så kallad ''japan''.

Slagskott

Forwardsduon Michael Carlsson (sex mål och Anders Östling (fem) var Sveriges bästa målskyttar. Men det mest spektakulära målet gjorde kanske Henrik Hagberg som krutade in ett genuint långskott som skulle fått Börje Salming att bli grön av avund.

Samtliga svenska utespelare, utom liberon Marcus Bergwall, gjorde mål.

Blågult ställde bara upp med tio utespelare och vilade stjärntrion Magnus Muhrén (ryggskadad), Pelle Fosshaug och Göran Rosendahl (båda dras med knäproblem). De spionerade i stället på Ryssland match mot Finland.

Ryssland vann med 10-5.

Det resultatet innebär att Sverige bara behöver spela oavgjort mot Finland på torsdagen för att undvika en semifinal mot Ryssland.

Målrekord

24-0 är målrekord i årets VM och målrekord för ett svenskt bandylandslag, det tidigare var 19-0 mot USA.

Men Sveriges segersiffror är inte den största VM-segern genom tiderna eftersom Kazakstan slog Ungern med 27-0 i USA-VM 1995.

Tidigare i VM har Vitryssland fått spö med 0-23 mot både Finland och Kazakstan. Nästjumbon USA vann med ''bara'' 14-0.

Det är bara Ryssland som varit snälla med sina forna landsmän. Ryssarna fick order av förbundskaptenen Vladimir Janko att inte göra mer än nio mål. Ryssarna nöjde sig med åtta mål. Tre av dem gjorde målvakten Andrej Baladin.

Vitryssarna fick, med betoning på fick, också göra ett historiskt mål i den matchen. Vladimir Gorbylev hette målskytten. Efter den matchen fick också vitryssarna skydd till skridskorna av det ryska laget. Tidigare hade de fått gå på asfalten ut till VM-matcherna.

Efter matchen mot Ryssland kunde vitryssarna gå ut med skydd på skridskorna - och höjda huvuden.

Det gjorde de inte efter matchen mot Sverige.

Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM