Marcus Allbäck räddade Sverige

Slog till fem minuter före slutsignalen

SPORTBLADET

CHISINAU, MOLDAVIEN (TT:S UTSÄNDE)

Allt pekade på en trist 0-0-match.

Då slog inhopparen Marcus Allbäck till.

Två gånger.

Volleyskotten förde fotbollslandslaget en bra bit närmare VM-slutspelet nästa sommar.

VM-kvalet mot Moldavien slutade med seger, 2-0 (0-0)

Hollandsproffset från Heerenveen hade bara varit på planen i åtta minuter när han mötte Mattias Jonsons högerinlägg på volley och bollen borrade sig in bakom Denis Romanenko.

- Mattias stod för ett kanoninlägg. Det var bara att dra dit den, sade Allbäck till Kanal 5 omedelbart efter matchen.

På övertid var det dags igen.

Henke Larsson serverade Allbäck bollen - som lekande lätt stänkte in 0-2.

- Likadant där, förarbetet var underbart.

Det var en vacker slutvinjett på en annars i långa perioder ny svag svensk insats.

Systemändring

Det nya spelsystemet skrotades redan efter en match - och bara timmarna före avspark på Republican Stadion.

Förklaringen hette planen.

Men den i Chisinau var - trots nattens snöoväder - inte långt när i samma eländiga skick som den Ullevi bjöd på mot Makedonien i lördags.

Snarare verkade det röra sig om en önskan från flera spelare att återgå till 4-4-2.

Förbundskaptenerna Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck konsulterade flera av de mer erfarna spelarna under matchdagen innan de fattade sitt beslut.

Tillbaka till tryggheten.

Till det vana och säkra.

Moldavien chocköppnade

Verkligheten blev en helt annan - åtminstone under den första halvtimman som inte lovade någon svensk bättring efter den hårt kritiserade lördagsmatchen.

Moldavien chocköppnade med blixtrande tempoväxlingar och ett anfallsspel som omedelbart satte det darriga vänsterförsvaret med Jozo Matovac och Karl Corneliusson i stora svårigheter.

Matovac verkade paralyserad medan Corneliusson gång efter annan hamnade fel.

- Moldavien öppnade bra, gick på hårt och spelade med ett aggressivt försvarsspel, sade förbundskaptenen Tommy Söderberg till Kanal 5.

Det dröjde nästan 20 minuter innan det hände något framåt. Patrik Anderssons nick på Stefan Schwarz frispark blev också startsignalen för ett tryck som varade halvleken ut.

Flera heta chanser

* Håkan Mild och Fredrik Ljungberg väggspelade och plötsligt var Ljungberg ensam med Denis Romanenko. Men Ljungberg gjorde som i EM i somras, förivrade sig, träffade snett och skottet vek en bra bit utanför.

* Matovacs offensiva utflykt mynnade ut i en öppnade passning till Stefan Selakovic, som inte lyckades passera Romanenko med ett lågt skott.

* Henrik Larssons nick räddades också den av Romanenko, men kraften i Henkes nick försvagades av att han hölls i tröjan.

* Kort före halvtid smög Patrik Andersson upp vid högra stolpen. Liberon Andrian Sosnovskij blockerade på mållinjen.

Just innan pausen tvingades Håkan Mild lämna planen och ersattes av Mattias Jonson. Mild, en av de bättre svenskarna i första halvlek, led av sviterna efter en kollision.

Annan Henke än i Celtic

Med eller utan sällskap där framme är ändå Henrik Larsson en annan Henrik Larsson än den som vräker in mål för Celtic. ''Henke'' är inte vän med bollen och försvann som på Ullevi ur matchen under långa perioder.

Olof Mellberg och Karl Corneliusson lider av den gamla ytterbackssjukan att inte våga - eller kunna - gå framåt.

På mittfältet saknas harmonin. Ljungberg vandrar lika ofta som han faller, Schwarz saknar fortfarande bettet i steget eller så är han stadd i utförsbacke efter hälseneskadan, och Anders Svensson såg sliten ut i Chisinau.

Och till nästa kvalvecka (Slovakien och Moldavien hemma i början av juni): ring Joachim Björklund i Valencia vars saknad var uppenbar i Chisinau.

Till och med lagkaptenen Patrik Andersson tappade tålamodet med Jozo Matovacs överdrivna försiktighet och skällde ut honom för att inte sätta fart på spelet.

Söderberg gav sin syn på matchbilden:

- Med de här yttre förutsättningarna, alldeles vitt i morse när vi vaknade, är vi väldigt nöjda. Det är inte lätt att möta ett lag som ligger så lågt i planen som Moldavien gjorde.

- Nu känner vi en otrolig glädje. Det är skönt att ha de här segrarna, mot Makedonien och Moldavien, i ryggen.

Henrik Skiöld/TT