”Jag ska vinna allt”

Anja tog hem SM-störtloppet - och nu vill hon ta storslam

SPORTBLADET

Hon har två SM-guld sedan tidigare. I år har hon samma målsättning som Marion Jones - fem guld.

- Jag satsar på att vinna allt, säger Anja Pärson.

I går tog hon den första segern.

Foto: Foto: PER A ADSTEN
Anja Pärson vill göra det ingen klarat av tidigare - ta fem guld i SM. Och det har börjat bra. I går tog hon oväntat hem störtloppet.

Den kom i störtlopp, i hennes tredje lopp i den disciplinen för i år. Hon var 85 hundradelar före klubbkompisen från Tärna/Fjällvinden, Nina Hansson.

- Jag är väldigt nöjd, jag trodde inte alls att jag skulle vinna, säger Anja Pärson.

Tävlingen avgjordes i två åk, det har snöat i två dagar, men i går tittade solen fram och det hårda underlaget passade världsmästarinnan i slalom.

Första steget mot framtiden

Hennes guldmedalj i störtlopp är ett första steg mot en framtida karriär. Först om tre år kommer Anja att satsa på super G eftersom hon behöver åka tre discipliner för att vinna den totala världscupen.

- Jag håller inte tillräckligt hög klass i fartgrenarna än, det är fruktansvärt tufft och jag tror inte att jag kan hävda mig utomlands. Vi har lite problem med fartgrenarna här hemma. Det är lite tunt bakom Pernilla Wiberg och Janette Hargin, säger Anja Pärson.

- Detta är en långsiktig satsning och bara för att jag vann här betyder inte det att jag tänker åka det internationellt. Jag kommer inte att satsa fullt på super G förrän 2004.

Super G i dag, blir det ytterligare ett guld?

- Ja, jag har lika stor chans som jag hade i störtlopp och jag känner att jag har kapacitet för att vinna.

Målet med SM?

- Jag har chans på fem guld och jag ska ta den. Jag vill vinna fem guldmedaljer. Bortser man från kombinationsguldet i fjol är det två år sedan jag tog en riktig medalj.

Då var det guld i storslalom. Nu satsar hon på att vinna allt. Det har ingen klarat av tidigare.

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM