”Det största jag upplevt”

Kvalhjälten efter succén: Det var bara att lappa till

SPORTBLADET

CHISINAU

I ett nattsvart Chisinau såg Sverige äntligen ljuset.

Fram klev - Marcus Allbäck.

- Detta är utan jämförelse det största jag upplevt som fotbollsspelare, sa han efter 2-0 mot Moldavien.

Foto: ULF HÖJER
Hoppas på fler chanser som blågul forward.

Sverige hade kört fast. Frågorna hopade sig kring det svenska spelet i takt med att tiden rann i väg mot ett förödande 0-0.

Svaret hittade Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck på bänken.

Med en dryg kvart kvar av matchen tog de ut Anders Svensson, satsade på Marcus Allbäck i anfallet, ett byte som förändrade allt.

Inom loppet av fyra minuter gjorde Allbäck två mål, fixade tre poäng åt Sverige som får en hel fotbollsnation att drömma om VM-slutspelet i Japan/Korea nästa sommar.

- Landslaget är det finaste för en fotbollsspelare. Att få vara med där, och dessutom göra två mål i ett VM-kval när det som bäst behövs... Jag är så glad man kan bli.

- Det är svårt att beskriva exakt hur jag känner just nu. Jag har nog fortfarande inte kopplat vad som har hänt.

Strålande, "Mackan"

Han behöver inte beskriva. Hela hans person lyser när han står i en trång gång under Stadion Republican och svarar på frågor. Enda ljuskällan är svaga lampor i taket, vaktmästaren har släckt ner matchbelysningen, och några gatlampor existerar inte Chisinau.

En efter en försvinner lagkamraterna ut i spelarbussen.

Men Allbäck stannar.

Han pratar om målen, matchen, det nya proffslivet medan landslagsledningen blir allt otåligare på att komma iväg till det specialchartrade planet, destination Stockholm.

- Vi visste att det skulle bli tufft att möta Moldavien. Dom backar hem, tätt, och gör det svårt för oss. Att vi ändrade spelsystem precis före matchen och att planen var dålig gjorde det inte lättare.

När förbundskaptenerna valde att starta med två rena forwards verkade Allbäck vara det givna valet bredvid Henrik Larsson. Söderberg och Lagerbäck valde Stefan Selakovic.

- Jag hoppades på att komma med från start. Jag och Henke är väl truppens enda renodlade forwards.

Före första målet hade du gott om tid att tänka"

- Jo, det hade jag. Men jag hade ingen annan tanke än att bara lappa till.

Succé i Heerenveen

Det råder inga tvivel om att fotbollslivet leker för Allbäck just nu. Landslagshjälte i går, och i klubblaget Heerenveen gör han succé som nyblivet proffs.

Fem mål på fem matcher är facit än så länge.

- Veckan innan jag kom till landslagssamlingen gjorde jag två mål, ett i ligan och ett i cupen. Det var perfekt för självförtroendet.

Har du blivit en bättre fotbollsspelare under den korta tiden som proffs?

- Man höjer sig när man kommer utomlands. Det är högre tempo - steget in i landslaget blir inte lika stort som när man spelar i allsvenskan.

Är du lösningen på anfallsproblemen landslaget haft den senaste tiden?

- Jag får väl hoppas det. Efter det mindre lyckade EM-slutspelet förra året har pressen varit stor på landslaget, det har satt sig i skallen på många. Förhoppningsvis lossnar det nu.

Lysande vardag

Gårdagens uppvisning var Allbäcks sjätte A-landskamp.

- Jag har bara gjort ett mål i landslaget tidigare, det var i La Manga mot Danmark förra året. Men det går naturligtvis inte att jämföra med det här, säger Marcus Allbäck.

I dag flyger kvalhjälten hem till Göteborg för att hämta upp en del bagage innan han fortsätter till vardagen i Holland och Heerenveen.

Den är inte grå.

Det lyser om svenska landslagets nya skyttekung.

MÅL 2:

Kallas för ”Mackan”

Mål 1

ALLBÄCK OM SINA DRÖMMÅL

Christoffer Bjäreborn

ARTIKELN HANDLAR OM