...nu är du en av våra stora

Allbäck visade vad Blågult saknat - en riktig målskytt

1 av 2
blågults nya kelgris Vi hoppades på Henke Larsson, men det var inhopparen Marcus Allbäck som frälste Blågult till slut. Två mål - klart att Bjärred & co. ville fira nya hjälten med ett kramkalas efter slutsignalen.
SPORTBLADET

CHISINAU

Ljuvlig musik på Stadinul Republican.

Först ett volleyskott med högern, sen ett volleyskott med vänstern.

2-0 och när matchen är slut ekar "Bei Mir Bist Du Schön" ur specialuppsatta högtalare på innerplan.

Den gamla Andrew Sisters-schlagern som berättar vad vi alla i det ögonblicket känner för Marcus Allbäck.

Alla skulle vi vilja göra som Patrik Andersson: springa över hela planen och ge "Mackan" en jättekram.

De förlösande målen kom till slut.

Allbäck jr behövde bara ett inhopp på 13 minuter plus tilläggstid för att klappa in två bollar - ett av landslagets mer sensationella inhopp, i klass med tidigare hjältar som Masse Magnusson mot tyskar och Tony Persson mot portugiser.

Men framförallt visade Marcus Allbäck på vad detta landslag har saknat en längre tid: en riktig målskytt. En som kan sätta frilägen och som kan dunka dit bollarna ordentligt.

Tidigare har han inte haft Söderbergs och Lagerbäcks förtroende. Det är han värd nu framöver, oavsett om man går tillbaka till det nya spelsystem man tränat in.

Eller som jag skrev redan i söndags efter Makedonien-matchen: "Henrik Larsson gör sig bättre som en av de tre offensiva mittfältarna, och på topp bör han ersättas av till exempel Marcus Allbäck."

Vinst ett måste i den täta gruppen

Trägen vinner, men så länge stod det i denna match 0-0, att man nästan börjat förlika sig med oavgjort och i alla fall en poäng med från denna kalla utflykt till Moldavien.

Någon risk för förlust var det aldrig, men vill man hänga med i den tätaste av VM-kvalgrupper, så gäller det att vinna "måste-matcher".

Det gjorde Slovakien mot Azerbajdzjan och det gjorde till slut Turkiet mot Makedonien efter en makedonsk olycksminut, vilket innebär att ett enda mål nu skiljer de tre topplagen åt.

Gruppen kommer att avgöras i tre direkta matcher: Sverige-Slovakien på Råsunda 2 juni, Slovakien-Turkiet lördag 1 september och Turkiet-Sverige onsdag 5 september.

Omständigheterna tvingade lagledningen att i sista stund ändra taktik från den smånätta 4-2-3-1 till det mer resoluta 4-4-2, och det var naturligtvis helt rätt resonerat.

Däremot ska man inte se detta som ett misslyckande för nytänkandet. En miss hade det varit att hårdnackat hålla fast vid det utstakade.

Var sak har sin tid, och här var inte plats för något småduttande.

Håkan trivdes i Mild-vädret

Det var, som någon från Västkusten vitsade till det, Mild-väder.

Håkan Mild var OK som den ene nye, även om han spelade i 20 minuter med hjärnskakning. Stefan Selakovic fick däremot inte vara med så mycket, och blev till slut utbytt mot Daniel Andersson - vilket också är ett betyg.

Inte för att Daniel var speciellt dålig - han kämpade bland annat åt sig den boll som Mattias Jonsson sen kunde slå in till Allbäcks 1-0 - men hans entré gjorde att den dittills bäste svensken Anders Svensson försvann ut på kanten och kom bort helt.

Trots ett stort svenskt övertag i andra halvlek inte en enda målchans, innan Marcus Allbäck steg in i handlingen.

Under första däremot hade Fredrik Ljungberg ett missat friläge, Henrik Larsson en nick från nära håll och Patrik Andersson den allra bästa chansen efter en frisparksvariant.

Mot Slovakien är Kennet tillbaka

Men nu är pärsen över. Siktet kan ställas in på Slovakien, Råsunda, 2 juni, och då finns Jocke Björklund och Kennet Andersson åter med i truppen.

Och på rum 409 på Hotel Codru fortsätter jag natten lång att till Mackan Allbäcks ära gnola på Sammy Cahns och Saul Chaplins klassiska text:

"Of all the boys I've known, and I've known some

Until I first met you I was lonesome

And when you came in sight, dear, my heart grew light

And this old world seemed new to me

Bei mir bist du schön, please let me explain

Bei mir bist du schön means you're grand""

Nu är du stor, Marcus!

Här är fler svenska inhoppare som har frälst landslaget

Lasse Sandlin