Missa inte tidernas klart bästa sportskiva

SPORTBLADET

Jag är väl egentligen bara en gammal avdankad skivkritiker och nu får jag äntligen chansen att göra comeback.

Låt mig därför berätta att jag har hört den bästa svenska sportskivan nånsin.

Överlägset bästa.

Foto: KRISTER HANSSON
Petter sjunger schysst - om "Oschysst spel".

Det är en skivhandlare som är djurgårdare som har försett mig med ett ex. Han var förvånad och lite skakad över hur bra skivan är. Den släpps nästa vecka.

Det är nämligen en Hammarby-skiva. En dubbel-cd som det har varit totalt hemlighetsmakeri kring eftersom flera sensationella artister medverkar.

Jag har tjuvlyssnat och här är höjdpunkterna:

Grammisvinnarna Teddybears Stockholm utan gnagaren Patrik Arve men med Petter som rappare gör en sensationell låt som heter "Oschysst spel" och är lika bra och har ungefär samma sound som "Så klart".

"Vi är laget - som krossar Gnaget och käkar Djurgårn till frukost" är texten i refrängen och en av de bästa raderna är "Vi känner ingen sorg när vi krossar Göteborg".

Dag Vag+Wille Crafoord=sant

En klassiker, tro mig, kan bli en stor hit som singel om de vill.

Big Audio Dynamite med Mick Jones från Clash är tilllbaka och att höra en av stjärnorna i ett av världens genom tiderna bästa band göra comeback i en kanonlåt - "Bajen Skank" - om ett svensk fotbollslag är ohyggligt stort.

Dag Vag gör också comeback i låten "Hammarby" där Stig Vig sjunger ihop med Wille Crafoord i en äkta Dag Vag-låt med tungt reggaegung. Mmm...

Blacknuss låt "Tidaholm" är en sensationell rapplåt. Modern, tung och vansinnig.

Stefan Sundström gör en av sina bästa låtar nånsin i "Vals från Öfvre Östermalm (till Hammarby)" som är en sanslös historia om alla som flyttar till Söder för att det är så himla r ä t t.

Julhunden Jonas Karlsson sjunger en anspråkslös ballad som till slut visar sig vara ett av de bästa numren om hur det kommer sig att vissa segrar är större än andra.

Rolf Wikström gör en magnifik soul-blues-ballad där texten antyder storheten:

"Du är som en otrogen kvinna/Ingenting att lita på/när man tror att du ska vinna/förlorar du ändå./Är det därför jag älskar dig så...?"

Stephen Simmons, Kenta Gustavsson, Tomas Andersson Wij (utsökt ballad), Fläskkvartetten och så avslutningen som är ett slags "We are the world" där Magnus Carlsson från Weeping Willows sjunger första versen och andra sjungs av Eagle-Eye Cherry.

Så kom inte och säg annat än att det är nivå.

Bland andra godbitar ibland fotbollsskivor finns ju Gais gamla punk-cd, mycket bra, Landskrona Bois skiva från förra året, punkig den med, och IFK Norrköpings cd där Magnus Johanssons låt är ett mästerverk.

...och vad ska det bli av Blåvitts skiva?

Nästa vecka kommer för övrigt en ny skiva med IFK Göteborg-låtar. Den återkommer jag till. Låter lovande när man hör att Troublemakers gjort en nyinspelning av sin klassiker "Staden Göteborg" - en inspelning som påstås visa LOK och Hardcore Superstar var skåpet ska stå.

Jag vet inte om Bajenskivan är nån sorts välgörenhet. I så fall kan den säkert bli för klubben vad soppskivan var för Frälsis och Sveriges hungriga.

Svenskbotten

Svensktoppen