Blågult 2001 - en av de största årgångarna

SPORTBLADET

Mål förlåter mycket. Segrar förlåter det mesta.

En sanning som även en så icke resultatfixerad individ som jag tvingas erkänna.

Roade mig vid hemkomsten från Moldavien och Marcus Allbäcks makalösa inhopp och dubbla mål att jämföra VM-kvallaget 2001 med några tidigare årgångar.

Resultaten - efter fem kvalmatcher - ser du här nedan.

Bara två tidigare årgångar slår årets: Tommy Söderbergs och Lasse Lagerbäcks eget kvalgäng inför förra årets EM och Olle Nordins kvallag inför EM 1988.

Äldre stammens sportjournalister grymtar ofta över att det är för lite polemik (pennfejd) mellan skribenterna på dagens tidningar.

Nu är sådan skriftväxling sällan meningsfull, eftersom de flesta läsare bara kan läsa den ena tidningens inlägg, och jag sysslar ytterst sällan med sånt.

Men det är ändå intressant att se hur TT, Tidningarnas Telegrambyrå, i sin genomgång av de stora tidningarna Dagen Efter Chisinau konstaterar, att Sportbladet är den enda tidning som går mot strömmen.

Tur Sportbladet finns

Medan Dagens Nyheter drar slutsatsen att allt hopp om VM är ute, Svenska Dagbladet hänger upp sig på en massmedieövertränad landslagsledning, Sydsvenskan beordrar skrotning av ett nytt spelsystem som ännu inte fått en ärlig chans, Expressen påstår att all tur till slut blir nåt man sätter o framför, och Göteborgs-Posten - apropå Daniel Anderssons ständiga inhopp - misstänker att pappa Roy håller något Tommy Söderberg-barn som gisslan i ett garage, så verkar vi på Sportbladet vara de enda som upptäcker att Sverige besegrade Moldavien med 2-0 - och som förmår glädjas åt detta.

Tur - utan o att sätta framför - att det finns sådana tidningar"

Var sak har, som diktaren Ragnar Thoursie så elegant påpekat, två sidor: en i skarp belysning, en höljd i barmhärtigt mörker. Och det är inte alltid rättvist vilken sida som hamnar i vilket ljussken.

Hoppet överges sist"

I stället för att bara tala om tur när Sveriges båda mål faller i slutminuterna mot Moldavien, skulle man kunna prisa det svenska tålamodet och förmågan att inte låta sig stressas. Konsten att till slut nöta ned en sämre motståndare i tron, eller åtminstone förhoppningen, att det till slut ska komma ett mål.

Marcus Allbäck var ingalunda den ende som i slutminuterna ändrade på en matchutgång i VM-kvalet i onsdags.

I 90:e minuten eller på tilläggstid hände också detta i förrgår:

Vitrysslands Roman Vasiljuk gjorde 2-1 på Norge;

Sloveniens Zlatko Zahovic slog in kvitteringen till 1-1 mot Jugoslavien;

Portugals Luis Figo kvitterade till 2-2 på straff mot Holland.

Många är alltså de matcher i dagens fotboll som avgörs först i de sista skälvande sekunderna, eller åtminstone minuterna, när misstagen kommer.

Som när Moldavien missar närmarkeringen på Marcus Allbäck.

"eller hur, Svennis

Ytterligare exempel från onsdagens matcher:

Sven-Göran Erikssons England slog Albanien borta med 3-1 - men det stod 0-0 till 74:e minuten;

Rudi Völlers Tyskland slog Grekland borta med 4-2 - men det stod 2-2 till 81:a minuten;

Ladislau Bolonis Rumänien slog Georgien borta med 2-0 - men det stod 0-0 till 68:e minuten.

Allt i svensk fotboll är naturligtvis inte bra för det. Definitivt inte.

Men nu har alla ändå fått en tids andrum.

Sveriges kvalfacit efter fem matcher