Sverige slog USA med 18–1

Sjätte raka segern i VM

SPORTBLADET

ULEÅBORG (TT:s utsände) Han kallas för ''Zeke'' - som Den stora stygga vargen.

Daniel Eriksson är tuffingen som ska stoppa Den ryska björnen och ge Sverige guld i bandy-VM.

- Det gör väldigt ont att möta ''Zeke'', intygar förbundskapten Kenth Hultqvist.

28 juni 1709 förlorade Karl XII vid Poltava - och tack vare Tsar Peter den stores kartkritdragning längs Torne älv är Haparanda och Torneå i dag en delad stad.

För den förlusten söker nu Sverige hämnd i bandy-VM. Alla ser fram emot söndagens förmodade final mellan Sverige och VM-favoriten Ryssland.

Nu heter Sveriges härförare Kenth Hultqvist och hans främsta vapen mot Den ryska björnen är Den stora stygga vargen.

Spelar på gränsen

Sandvikenbacken ''Zeke'' spelar alltid på gränsen och har därför känt sig som hemma på Gränsvallen i Haparanda där Sverige spelat fem av sex matcher i gruppspelet.

- Jo, man är ju van att spela på gränsen, flinar han.

''Zeke'' är den snällaste killen i laget vid sidan av bandyplanen. Men på isen lägger han aldrig fingrarna emellan. Inför säsongen blev han utsedd till Sveriges fulaste bandyspelare av kollegorna i högsta serien.

- En merit, enligt Stora stygga vargen själv.

Och Erikssons hårdhet kan vara segervapnet mot de skridskostarka ryssarna, som svenskarna möter i söndagens förmodade VM-final.

- Vi kommer att spela ett mycket fysiskt försvarsspel. Det ska vara rena tag. Absolut inte fult, men tufft, säger förbundskapten Kenth Hultqvist.

- Det gör ont att möta Daniel Eriksson och han ska spela tufft, det är därför han är med här.

Målfarlig back

Men under VM har Daniel visat att han även har andra kvaliteter. Med åtta mål är den hårdskjutande högerskytten Zeke turneringens målfarligaste back.

I matchen mot Vitryssland gjorde han dessutom ett sällsynt hattrick.

I den betydelselösa matchen mot USA på fredagen gjorde Eriksson ännu ett hattrick. Sverige vann det mötet på Gränsvallen i Haparanda med 18-1 (8-0).

Lars Markusson/TT