Krisen som skakar hela Brasilien

Anklagelser om knark, korruption, falska pass och pojkhandel - vardag i brasiliansk fotboll

1 av 2
FÖRTVIVLADE SUPPORTRAR Brasiliens landslag förväntas alltid vara bäst. Chockförlusten i VM-kvalet mot Ecuador fick befolkningen att rasa mot sitt landslag. "Brasilien spelade som en samling statsbyråkrater", sa gamle storspelaren Zico efter matchen.
SPORTBLADET

Fallet kunde inte ha varit tyngre och mer smärtsamt. Brasiliens fotbollslandslag, världens främsta, spelade i onsdags VM-kval på 2 800 meters höjd, närmare bestämt i Quito, Ecuadors huvudstad.

Tre minuter in på andra halvlek gjorde Agustin Delgado mål, matchens enda. Och en dygnslång fest startade i Ecuador, annars plågat av jordbävningar, undantagstillstånd, ideliga regeringskriser och massiv fattigdom. Vita och indianer, fattiga och de få rika hyllade sitt landslag och dess tränare Hernán Gómez, som kommer från Colombia och kallas Bullen. Parlamentet i Quito stängde, Högsta Domstolen tog ledigt.

Brasilien hade besegrats högt upp i Anderna och det för första gången på sextio år.

- Det är lättare att ta sig till VM än att slå Brasilien, sa Bullen.

Ecuador har aldrig spelat ett VM-slutspel.

Sorgen och vreden, egentligen mest vreden, fyller Brasilien.

- Brasilien spelade som en samling statsbyråkrater, sa den klassiske storspelaren Zico.

- En stor samling japaner, sa backlegendaren Nilton Santos om spelarna och påminde om Brasiliens förlust mot Japan för fem år sedan.

Landslagets stjärnor underkänns rakt av. Domen är särskilt hård mot Ronaldinho och Rivaldo, som byttes ut. Och mot Romario som missade minst tre givna målchanser. Nedräkningen inleds för coachen Emerson Leão, målvakten som tog över landslaget för ett drygt halvår sedan.

- Om den brasilianska fotbollen fortsätter som idag, kommer det inte att finnas en enda åskådare på läktarna om fem år, säger världsmästaren och fotbollsgeniet Socrates, som planerar att själv försöka ta över ansvaret för fotbollsledningen, nu tydligt i händerna på korrupta affärsmän.

Brasiliansk fotboll har sedan en tid tillbaka utkämpat lika många kamper i parlamentet som på fotbollsplanen.

Ronaldo tvingades byta scen och kläder. Istället för Giuseppe Meazza-stadion och Inters blå-svarta dräkt måste han uppträda i kostym inför Brasiliens parlament.

- Varför förlorade Brasilien VM-finalen förra året, frågade brasilianska riksdagsledamöter.

- Vi förlorade därför att vi inte vann, svarade Ronaldo.

Han hade kallats till politiska förhör inte bara för att förklara VM-förlusten utan också för att vittna om den allt djupare krisen och korruptionen inom fotbollen.

Parlamentets båda kamrar tillsatte för ett knappt år sedan varsin kommission med uppgift att kartlägga skandalerna, de svarta pengarna, fifflet och de usla resultaten hos det förbund som anser sig ansvarigt för den vackra fotbollen, jogo bonito.

Korruptionen utbredd

Listan över misstänkta förbrytelser är lång: korruption inom landslaget och de största klubbarna, ekonomiskt storsvindleri av förre landslagstränaren, mutor, skattefusk, utdelande av falska pass, slavhandel med pojklagsspelare och kokainsmuggling. En av de verkligt dominerande klubbarna, Botafogo, har dessutom under fyra månader inställt löneutbetalningarna till spelarna.

Nike, det amerikanska sportkonglomeratet, pekas ut som särskilt skurkaktigt av en ledamot av parlamentet, kommunisten Aldo Rebelo: "Det som är bra för Nike är inte bra för Brasilien", säger han. Nike har genom att göra upp miljardkontrakt med fotbollsförbundet, CBF, fått dispositionsrätt till landslagets spelschema och anses dessutom skyldigt till att den sjuke Ronaldo tvingades spela VM-finalen mot Frankrike.

Joao Havelange, 84, som styrt både brasiliansk fotboll och Fifa förnekade under parlamentsförhören all kännedom om Nike-kontraktet, fast han var med om att upprätta det. Fotbollförbundet styrs sedan 1989 av Havelanges före detta svärson, Ricardo Teixeira. Han är affärsman med särskilt stora intressen inom nöjes- och restaurangvärlden. Teixeira tog upp ett jättelån i en amerikansk bank för att täcka över ett konkurshot mot brasilianska fotbollförbundet. De brasilianska fotbollssupportrarna, torcedores som de kallas, ser Teixeira som en Gudfader, en envåldshärskare som skyddar underhuggare i de stora klubbarna och delar ut attraktiva jobb i fotbollförbundet till sina släktingar. Teixeria kan numera inte visa sig på en fotbollsstadion; han vet att han omedelbart skulle bli utvisslad.

Hans stöd från storklubbarna och förbundet är dock massivt. Han omvaldes nyligen till förbundsordförande fram till år 2008.

Avslöjad av älskarinnan

De ekonomiska skandalerna började avtäckas samtidigt som avsatte landslagstränaren Wanderley Luxemburgos affärer gjordes synliga via parlamentet.

Luxemburgo hade dragit in 70 miljoner på fem år men betalt skatt för mindre än hälften. Anklagelsen mot honom var att han helt enkelt tagit provision på spelarförsäljningar och fått ersättning för att han tagit ut vissa spelare till landslaget. Spelarnas klubbar betalade.

Luxemburgos verksamhet avslöjades först av hans älskarinna, Renata Alves. Hon berättade att det fanns ett hus i Rio som kallades Ambassaden. Där förvarades väskor fyllda med sedlar. Luxemburgo och andra tog för sig ur väskorna.

- Luxemburgos inkomster är fullkomligt obegripliga för de miljontals brasilianare som lever i yttersta fattigdom, sa Alvaro Dias, ordförande i en av parlamentets undersökningskommissioner.

Såldes som fotbollsslav

I slutet av förra året spårades en ung brasiliansk pojke, Fabio Farias, till Bryssel. Han hade sålts, påstods det, till en fotbollsklubb där. En agent skötte affären och pojkens föräldrar hade givit honom 25 000 i ersättning. Sonen skulle bli fotbollsproffs. Han fick aldrig något kontrakt utan tvingades leva i en liten lägenhet tillsammans med andra brasilianska jämnåriga som lockats i väg till Bryssel.

Agenter och klubbar har tjänat stora summor på pojkhandeln. Några av dessa fotbollskrämare har också pekats ut som knarksmugglare. De fyller helt enkelt kokain i de fotbollar de transporterar till Europa.

I början av året försvann plötsligt sju seriepoäng för franska St Etienne, en gång stjärnklubb, nu i kön av första divisionen. Klubben hade använt spelare som tagit sig in i Frankrike med hjälp av falska pass. En av spelarna kom från Brasilien.

Falska pass har sedan visat sig vara förbluffande vanliga, också i Italien, Spanien och Portugal. Storspelaren Edu från Brasilien, köpt för 70 miljoner och tänkt som förstärkning för Arsenal släpptes inte in i England. Han reste på falskt pass.

Den gamle storspelaren Careca anklagas för att vara en av männen bakom passhärvan. Varje pass uppskattas kosta 200 000 kronor. Affärerna är omfattande. Urvalet av brasilianska spelare är nämligen stort. Det finns runt tiotusen brasilianska fotbollsspelare i Europa, från Italien till Bosnien och Island. Och en femtedel av dem anses hålla sig med falska pass. Handeln kan mätas i miljardbelopp och den stora brasilianska banken Banco Central uppges ha tagit emot 400 miljoner från den svarta spelarmarknaden.

Ligan kunde inte slutföras

Brasilien har också haft svåra motgångar på fotbollsplanen. Förlust i VM-finalen, nederlag mot Kamerun i OS och nu tre nederlag i VM-kvalet.

Den inhemska ligan kunde inte slutföras. Finalen blev till ett makabert möte mellan storklubben Vasco Da Gama och division två-laget Sao Caetano. Under andra matchen rasade skyddsstängsel samman och över hundra människor skadades. Trots det sprang Vasco Da Gama-spelarna ärevarv. Vid omspelet vann Vasco Da Gama och Romario, utsedd till förra årets bäste spelare, gjorde ett av målen.

Fotbollens framtid kommer inte bara att skapas och byggas på Copacabana eller i de fattiga förorterna. Inte ens på gamla väldiga och klassiska Maracana-stadion. En avgörande match om fotbollen utspelar sig i det flotta parlamentshuset i huvudstaden Brasilia. Politiken rymmer en oerhört stark fotbollslobby, bland dem Eurico Miranda, som både styr Vasco Da Gama och sitter i parlamentet, invald på ett program som bara handlade om hur hans fotbollsklubb skulle gynnas.

Hans bankkonto har nyligen kartlagts av tidningen Extra, som ingår i den stora mediekoncernen O Globo. I slutet av 1998 gjorde Miranda upp en storaffär med Bank of America. Banken skulle stödja Vasco Da Gama. Åtta veckor efter affären köpte Miranda ett lyxhus i Florida. Värde fyra miljoner. Samtidigt köpte han en än mer exklusiv villa utanför Rio. Värde drygt sju miljoner. Ytterligare en miljon finns kvar på bankkontot. Mirandas förmögenhet uppgår till tolv miljoner, trots att hans riksdagslön bara är 20 000 i månaden.

Han riskerar nu åtal och att sparkas ur parlamentet.

Frågan är om parlamentet kan besegra det korrupta fotbollsetablissemanget, som lär kontrollera mer än hälften av riksdagsledamöterna. En viktig kompromiss har, trots allt helt nyligen manglats fram. Pelé har, efter tre år, fått igenom en lag han lät utarbeta under tiden som sportminister. Klubbarnas makt över spelarna upphävs i princip.

Stora värden står på spel i fotbollens ledande land. För de många som älskar sporten och för de fjorton miljoner som utövar den. Det vackra spelet, jogo bonito, måste räddas från att drunkna i en flodvåg av svarta affärer.

Har vunnit VM-guld fyra gånger

...och så är läget i VM-kvalet

Olle Svenning