Sverige utklassat

Ryssland vann VM-finalen med 6–1

SPORTBLADET

ULEÅBORG (TT:S UTSÄNDE)

Han hade gjort mål i varje match - fram till VM-finalen.

Men när den ryska nationalsången dånade ut över Raksila bandybana böjde Michael Carlsson ned huvudet och grät.

- Det går inte att vinna mot Ryssland med 90 utvisningsminuter. Det är ju en hel match, säger skyttekungen efter 1-6 (0-1).

Västeråsanfallaren Carlsson blev VM:s skyttekung med 21 mål och dessutom uttagen i All Star Team. Men ingen sådan titel vägde upp för finalförlusten mot Ryssland.

- Det är riktigt, riktigt tungt.

- Det kändes som vi hade en jättechans att vinna. Jag trodde vi skulle ta dem, suckar Carlsson när han med röda ögon går till dopningskontrollen.

En dryg timme tidigare hade Ryssland, med medvinden i ryggen, ställt in siktet på det svenska målet. Men den förväntade anstormningen nådde inte orkanstyrka, utan var mer en jämn nordanvind som ständigt plågade det svenska försvaret.

Efter drygt 20 minuter kom så den första av nio svenska 10-minutersutvisningar. Den följdes av ytterligare tre inom loppet av 17 minuter, vilket gjorde att ryssarnas spelövertag blev allt mer markant.

Efter ett tungt tryck och en missade straff tog straffmissaren Valerij Gratjev tag i bollen och Vänersborgsveteranen kunde skicka in 1-0 efter 42 minuter med ett välplacerat långskott.

- Men det var ändå bara 0-1 i halvtid och vi kände att med medvinden i ryggen skulle kunna vända. Vi tänkta bara vänta ut den sista utvisningen och sedan sätta fart framåt, säger Micke Carlsson.

''Zeke'' fick chansen

Och efter 48 minuter kom Den stora chansen. Daniel Eriksson var den utvisade som svenskarna väntade på skulle komma i spel - och när den tuffe backen ''Zeke'' satte skridskorna på isen friställde målvakten Daniel Kjörling honom med ett utkast.

- Tänk om han satt den chansen, säger Carlsson.

Eriksson gjorde en snygg dragning på den ende ryske försvararen men fick sedan bollen för långt ifrån sig.

- Dragningen var väl bra, men sedan fick jag bollen för nära målvakten. Synd, det hade varit väldigt viktigt med 1-1 då, säger Eriksson.

Och när sedan svenska anstormningen skulle börja kunde inte semifinalhjälten Patrik Södergren vara med på planen. Han fick ett slag på vänsterhanden i slutet av första halvlek.

- Jag kunde inte ens hålla i klubban, suckar Södergren.

Utvisningarna och Södergrens skada gjorde att Michael Carlsson fick jaga ensam på topp.

- Jag hade också mina lägen. Men med alla utvisningar fick jag spela hela andra halvlek, det blev för jobbigt, säger Carlsson.

Rysk taktik

De ryska spelarna överraskade också med att störa de svenska uppspelen väldigt högt upp i banan.

- Det var en medveten taktik, förklarar Michail Svesjnikov.

''Misja'', som till vardags spelar i Ljusdal, var planens dominant. Han styrde spelet från mittplan och oroade ständigt den svenska försvaret med suveräna soloräder. Ett mål kom också från Svesjnikovs klubba, det viktiga 2-0-målet i början av andra halvlek.

- Vi vinner för att vi har ett så bra lag - både på och utanför planen. Vi är bättre än Sverige.

Svesjnikovs 2-0 följdes av 3-0 på straff genom Årets man i svensk bandy - Faluns Sergej Obuchov.

Hörnvariant

Lars Gustafsson reducerade till 1-3 efter en vacker hörnvariant och de blågula kanske kunde ha kommit tillbaka om inte den ryske målvakten Vjatjeslav Rjabov gjort en strålande parad på ett stenhårt hörnskott av Patrick Sandell.

Det var Sveriges sista stora chans. De sista 20 minuterna dömde nämligen den finländske domaren Kaj Wallén 40 svenska utvisningsminuter.

- Det fanns väl några som var riktigt tveksamma. Han hade i alla fall en mycket lägre nivå nu än tidigare under VM, tyckte Michael Carlsson.

I takt med att svenskarna satte sig på botbänken, så ramlade de ryska målen in. Gamle Valerij Gratjev blev matchvinnare med sitt andra mål för dagen och dessutom nätade både Nikolaj Jarovitj och Alexander Tjuvakin.

Svenskarna var mest uppgivna - eller arga på domaren.

- Det såg väl inte så snyggt ut på slutet, men det går inte att spela mot Ryssland när vi har så många utvisade, säger Michael Carlsson.

90 minuter, en hel match på utvisningsbänken, blev för mycket.

Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM