Coulthard spräckte Schumachers segerrad

Häkkinen bröt redan i starten

SPORTBLADET

SAO PAULO (TT-DPA)

David Coulthard vann Brasiliens Grand Prix och spräckte Michael Schumachers segerrad. Den 30-årige skotten kunde avgöra i regnet och ta sin tionde Grand Prix-seger.

- Jag tillägnar segern min syster som fyller år i dag och hade önskat sig detta i födelsedagspresent, jublade skotten efter den dramatiska vinsten.

Foto: AP
– GRATTIS, KOMPIS Mika Häkkinen gratulerar sin teamkamrat David Coulthard till segern i Brasiliens GP. Själv var finländaren tvungen att bryta i starten.

Regnet kom precis senast i Malaysia att spela en avgörande roll. När regnet öste ned efter två tredjedelar av tävlingen kom det definitiva avgörandet. Trots en våldsam sladd och stopp var Schumacher kvar i täten. Men kort därpå tappade han ledningen till Coulthard i samband med varvning av en långsammare förare.

Strax därpå var Schumacher av igen, körde över hela avåkningzonen men kom tillbaka på andra sida. Schumacher och Coulthard hade båda satsat på ett däck som är ett mellanting mellan regn- och torrdäck, ett däck som inte gav fullt grepp.

- Före loppet fick vi besked om att regnvädret var på väg. Därför beslöt vi före start att ställa in bilen för ett mellanting av regn och torrväder, vilket fick avgörande betydelse, förklarar Coulthard.

Två segrar och en andra plats gör att Schumacher dock klart toppar VM-tabellen, före just Coulthard som har varit tvåa, trea och etta i år.

På frågan om Coulthard nu är McLarens försteförare svarade han:

- Det är inte resultatet efter tre tävlingar som räknas utan när säsongen är slut.

Vänner igen

På segerpallen utbröt ett våldsamt champagnekrig mellan Coulthard och Schumacher. Den tidigare ovänskapen dem emellan tycks definitivt vara borta.

Formel 1-sporten fick se två nya stjärnor födas i Brasiliens Grand Prix. Trea blev 23-årige tysken Nick Heifeld som kör för Sauber som gör sitt andra år i Formel 1. Nu tog han sin främste framgång någonsin, trots ett dramatiskt depåstopp där han började köra trots att påfyllningsslangen inte var borttagen.

Men det var stentuffe Juan Pablo Montoya som var Brasiliens GP moraliske segrare. I kurvan efter start- och målrakan satte han på tredje varvet in en tuff och överraskande attack på ledande Schumacher. Bilarna gick ihop, men Montoya slog inte av utan passerade Schumacher.

- En tuff omkörning, men helt ok, säger Schumacher.

Montoya bröt

I mer än halva loppet ledde Montoya. Till slut satte Jos Verstappen stopp för hans uppvisning på 38:e varvet, när han körde på Montoya bakifrån på raksträckan. Båda klarade sig, men tvingades ändå bryta.

Även Mika Häkkinen misslyckades komma i mål. Faktum är att finländaren inte ens lyckades lämna startlinjen med ett kopplingsfel. Hysteriskt viftade han för att göra det framstormande startfältet uppmärksamma på att han stod still på tredje startposition. Som genom ett under lyckades alla undvika honom.

Första kraschen kom i stället när säkerhetsbilen gick in på tredje varvet. Vid inbromsningen blev Ralf Schumacher rammad av hemmasonen Rubens Barrichello. Barrichello bröt medan ''lillebror'' körde för egen maskin in i depån, men snurrade senare av i regnet och bröt tolv varv från mål. Även Heinz-Harald Frentzen tvingades bryta kort före mål, då på en tredjeplats.