Tack för showen

Utvisningarna knäckte Sverige - men Ryssland var bättre i allt

SPORTBLADET

ULEÅBORG

Varför är inte Ljusdal bättre?

Ryssland utklassar Sverige i bandyns VM-final, 6-1, och möjligen kan den frågan verka underlig för den som inte sett matchen.

Men jag menar: med en sån spelare i laget som Misja Svesjnikov, finalens dominant och världens bäste bandyspelare år 2001, varför lyckas aldrig Ljusdals BK?

Förmodligen är sanningen så enkel som att för en rysk bandyspelare i förskingringen betyder landslaget mer än ett svenskt klubblag.

Svensk klubblagsbandy är världens bästa. Elva av 16 i Finlands VM-trupp spelar i svenska klubbar, fem av 16 i ryska truppen.

Det innebär att vår bandyserie är lika överlägsen andra nationella serier som NHL är överlägsen andra inom hockeyn.

Men det innebär också, att Moder Svea närt två ormar vid sin barm - en mindre giftig finsk och en superfarlig rysk.

Fyra av sex ryska finalmål gjordes av "svenskar": Vänersborgs veteran Valerij Gratjev stod för två, Faluns Sergej Obuhov sköt in en straff och Ljusdals Michail Svesjnikov rakade in en retur sen han först spelat Obuhov fri.

Inga bortförklaringar

- Dom är ju proffs, och visst har dom utvecklats i Sverige, suckar Kenth Hultqvist, svensk förbundskapten som utan bortförklaringar erkände sig besegrad av en bättre motståndare.

Det var, framför allt under andra halvlek, klasskillnad på lagen.

Som bandyälskare kan man bara buga, tacka och applådera det spel och de flygande anfall som framförallt denne Misja Svesjnikov och Katrineholms trollgubbe Rinat Shamsutov drog igång.

Ibland får man helt enkelt acceptera att man möter ett bättre lag, och vi vet ju sen gammalt, att ska man ha en chans mot Ryssland får man inte ge dom ett ledningsmål att spela på.

Men frågan som söker sitt svar var, varför Svesjnikov inte kan göra sitt Ljusdal lika suveränt?

I vintras kom LBK trea i grundserien efter Falun och Sandviken, sexa i elitserien efter bara tre vinster på elva matcher och i SM-kvarten åkte man ut mot Sandviken i tre raka.

Till glädje för alla hälsingar har i alla fall både Misja Svesjnikov, 28, och lagets andre ryss, Maxim Potechkin, skrivit på för ytterligare två säsonger.

Drömmarna om VM-guld försvann annars på Raksilabanans utvisningsbänk. 90 minuter innebar det mesta för något lag under VM.

90 minuter mot totalt 135 i de sju tidigare matcherna.

Utvisningar som tog udden av svenska anfallet eftersom det alltid är från offensiven man tvingas plocka folk, och därmed fanns heller inte utrymme för det långa svenska spelet.

Ingen av svenskarna kom upp i normal standard.

Kantraketerna Göran Rosendahl och Lasse Gustafsson kom ingen vart, Pelle Fosshaugs geni framåt syntes överhuvudtaget inte, Magnus Muhrén glimtade till en enda gång (vid förspelet till Sveriges mål) och VM:s skyttekung Michael Carlsson, 21 mål, hade inte en målchans.

Vi tar dom i Säffle"

Nästa VM går i norska Hamar 2003, i samma Vikingaskepp där Sverige för tio år sedan utklassade Ryssland i finalen, 8-0.

Sen dess har Sverige och Ryssland mötts i sju VM-matcher, och statistiken är helt jämn med tre segrar var och en oavgjord, Sveriges siffror först.

1995: 2-6, 6-4.

1997: 5-7, 10-5.

1999: 0-0.

2001: 4-2, 1-6

Hamar förresten" Förbundskapten Hultqvist snea till ordentligt på en rysk journalist, typ stöddig, som frågade om framtiden:

- Det tog 34 år (1957-81), innan Sverige första gången kunde snuva oss på ett VM-guld. Hur länge kommer det att dröja den här gången? När kan ni vinna nästa gång?

Kenths svar:

- I Säffle om två år"

Så nu vet vi det.