Två sekunder kvar - här avgörs matchen

Olle Håkansson om slutspelsdramat: Jag hann aldrig bli nervös

SPORTBLADET

Sekunder kvar i avgörande kvartsfinalen.

Ställningen är 83-83.

Då får Olle Håkansson bollen - och sänker den.

- Det känns helt underbart. Nu ska vi störa Plannja i semifinalen, säger 08 Stockholms matchhjälte.

Foto: TOMAS ONEBORG/SCANPIX
VILKET AVSLUT Olle Håkanssons 08 Stockholm avgjorde en rafflande kvartsfinalrysare i går. Stockholmarna ställs nu mot mästarna Plannja i semifinalen.

Sekunderna efter att Södertälje Kings Jens Johnsson kvitterat till 83-83 hamnade bollen hos Olle Håkansson. På egen hand dribblade han över hela planen. Och med två sekunder kvar sköt han det avgörande skottet.

- Jag hann inte bli nervös. Det enda jag tänkte på var tiden, att jag måste få iväg ett bra skott före slutsignalen, säger han.

Olle Håkansson gillar att ta det sista skottet. För fem år sedan avgjorde han en kvartsfinal mot M7 med att ensam sno bollen för motståndarna och sedan även sätta det avgörande skottet.

Viljan avgöra allt

- Jag tycker om att avgöra och har väl lyckats några gånger. Men å andra sidan har jag missat rätt mycket också. Man måste vilja vinna, men även klara av att göra missen som laget förlorar på, säger han.

Matchen mot Södertälje i går påminde mer om hockey än basket. Båda lagen spelade mycket hårt och domarna hade stundtals svårt att kontrollera matchen.

Länge såg det ut som Södertälje skulle vinna. Lagets estniske guard Valmo Kriisa dominerade stort, trots att han spelade med en stukad fot. I sista perioden fick han domsluten emot sig, och med tre minuter kvar att spela kom femte foulen - avslutningen av matchen fick han se från bänken.

Favorit i repris?

08 Stockholm är på god väg att upprepa bravaden från 1999. Då var laget i botten av tabellen vid jul, men spelade till slut final mot Plannja efter en fantastisk vårsäsong.

Nu väntar åter Luleålaget - redan i semifinalen.

- Plannja är klara favoriter, men de har en stor press på sig. Kan vi hålla högt tempo och pressa dem så har vi en bra chans, säger Olle Håkansson.

I den andra avgörande kvartsfinalen i går vann Norrköping över Jämtland hemma i Mässhallen med 105-88. I semifinalen ställs laget mot Sundsvall.

Thomas Arnroth