Handbollsfest - inte en chans...

Det saknas riktig nerv i handbollens slutspel

SPORTBLADET

I morgon börjar handbollens slutspel.

Det talas om fest.

Men tyvärr. Kvartsfinalerna är sällan något annat än riktiga partydödare - utan stämning, överraskning eller spänning.

Foto: ANDERS DEROS
RENA KAFFEREPET Sportbladets Anna Carlsson anser att det saknas nerv inför handbollens slutspel. Framåt finalen hettar det till, men standarden är för ojämn i elitserien för att kvartsfinalerna ska kännas spännande.

Vi vill ha någonting mer, mycket mer. Det börjar lovande med att lagen väljer sina motståndare, men det blir aldrig roligare än så. I alla fall inte i kvartsfinalspelet.

Vem bryr sig om att lyssna på vilka val som handbollen gör - när det samtidigt spelas SM-final i ishockey?

Hur ska klubbarna kunna förbereda ett party när de inte kan välja medarrangör förrän två dagar före match?

I år har allting blivit så fel. Istället för spänning har elitserien bara varit seg efter jul. De sex första lagen går alla vidare, lag sju och åtta får chansen att göra det via ett kval mot två allsvenska lag.

Varför ska man spela en hel säsong när det ändå aldrig blir någon nerv kring strecken och alla ändå är med när slutspelet börjar?

Elitserien är för ojämn

Hur kul är det att gå på en fest där det finns plats för ALLA - även om man kämpat för att komma över en inbjudan i över ett halvår?

Standarden i elitserien är alldeles för ojämn, de tre-fyra bästa lagen är för bra för att försvinna redan i kvartsfinalerna.

Vid semifinalerna kan det börja kännas lite spännande, men sedan 1984 har de svenska mästarna kommit från Redbergslid eller Drott - förutom 1992 då Ystads IF vann guldet.

Frågan är om det inte blir en spännande kamp mellan ärkerivalerna RIK och Drott i år igen - för 711:e gången.

Men det är först i finalen.

Innan dess ska vi genomlida både kvartsfinaler och semifinaler, tur för sporten att det i år avgörs i bäst av tre matcher och inte bäst av fem som det var i fjol. Att de svenska mästarna i handboll koras i början av maj är illa nog.

Vi kräver champagne

Viktigast i år var att konflikten mellan Handbollsförbundet och serieföreningen HEH löste sig. De har mycket att arbeta med.

I alla fall om de vill göra SM-slutspelet till en fest igen.

Se till att ta det på allvar, för det finns massor av idrottfantaster som gärna vill underhållas. Det var över två och en halv miljoner människor som såg VM-finalen och tiotusentals av dem ser gärna SM-slutspelet.

Men försök inte lura oss att komma på en fest som inte är roligare än ett kafferep.

Vi vill ha champagne, inte gårdagens torra kanelbullar.

Spelschemat

Anna Carlsson