Femman har sportfloppat

SPORTBLADET

I den nya tiden kan man titta på tv-fotboll lite hur som helst.

Jag utnyttjade detta i förra veckan och "tittade" på Lars-Tommys ödesmatch mot Moldavien placerad i en privat del av en kitschig bar i London.

Albert - den nye Seinfeld?

Medan resten av sällskapet såg Albanien-England satt jag i ett tomt krogbås som nån annan kommissarie Morse och längtade efter sms-meddelanden.

Det omedelbara intrycket blev att jag varken missade en stor fotbolls- eller tv-upplevelse.

Redan efter några minuter kom sms-sanningar som "Det ser ut som ryska 70-talsmatcher", "Har dom hittat experten i Pistvakt?" respektive "Har femman inte ens autotracking?".

Onsdagen var en liten ödeskväll även för Kanal 5. Bortamatcherna i VM-kvalet, kanalens senaste och möjligen sista sportsatsning, har hittills floppat gigantico. Ekonomiskt såväl som sportsligt.

Matcherna har varit av den sort som man helst vill glömma 91 minuter efter avspark. Femman har samtidigt förlorat minst 10-15 miljoner då reklamförsäljningen varit i bästa fall medioker.

Väl hemma igen ser jag matchen i efterhand. Mina vänner var snälla i sina sms. Det är en gåta att man med den gigantiska ekonomiska risken tillåter en så oinspirerad insats, från såväl teknik som kommentatorer.

Hans Eskilsson lät lika spirituell som Lennart Jähkel i "Jägarna". Peter Gyllander lät som en nyexaminerad överförstående präst. Kommentatorerna lindade och lindade in orden. Trots att alla kunde se att Sverige förtjänade massiv kritik.

Allt är bättre än pay per view

Föga överraskande avgick kanalens programchef Anders Knave häromdagen. Sporten lär snart vara borta ur femman. Endast Ronnie Hellström sörjer.

Veckan har annars varit klart framgångsrik för kanalstinna fotbollsälskare. I veckan rapporterade Frank Östergren i denna tidning att SVT/TV4 trots allt kan komma att köpa sändningsrättigheterna från VM 2002.

Alternativet är den snäppet oheligare alliansen SVT/Viasat. Vad som helst är bättre än pay per view.

Strax därpå meddelades att Canal + strax skriver ett treårigt avtal med tyska rättighetsinnehavarna ISPR. En tidig julklapp för oss som intecknat sommarstugan och har råd med kanalen. Start till helgen med Hammarby-Gif Sundsvall.

Ni ser er krönikör bland 400 i bortaklacken. Det är jag som har en parabol på huvudet.

En bra vecka för tv-fotboll

Överhuvudtaget var veckan bra för fotboll som tv-sport. Matchen i Moldavien sågs av 570 000 tittare.

Det är dubbelt upp mot siffrorna vid träningsmatchen mot Malta.

I lördags kollade 975 000 Sverige-Makedonien. Djurgården-

Luleå sågs som mest av ynkliga 475 000. Kan det vara så att ishockeyn äntligen får betala för sin sanslösa överexponering?

I lördags hade hockeyn haft chansen att ta tillbaka lite förlorad match. Men fyran går in i finalen först senare.

West Bromwich-Watford (TV4) kontra finalrysaren Färjestad-Djurgården (Canal +) krävde ingen slantsingling i mitt hushåll. West Broms arena The Hawthorns saknar just nu huvudläktare. Inramningen blev lika extatisk som finska skidförbundets årsfest.

Den kinesiska fotbollspubliken får denna säsong se två ligamatcher i veckan. En visas av statliga CCTV. Den andra av amerikanska ESPN, som därmed kommer in i den kinesiska miljardmarknaden. Möjligen är också detta en seger för fotbollen som tv-sport.

Radiosportens Lasse Granqvist dök upp i Canal + i söndags. Också det en seger för fotbollen som tv-sport. Men Lasse behöver en bisittare. Nu var han ibland så rädd att prata för mycket att han inte satt helt tyst.

Veckans "Signerat Svanberg" var en stark "double bill". Först frågetecken om överbeskyddade veteraner i utförsbacken, som Stefan Schwarz. Uppföljt med ett klart roligt påhopp på bandy-VM.

Ståupparen Svanberg i aktion! Humor i "Sportspegeln"! Definitivt en seger för det programmet.

Lars Nylin