De omutbara

RIK:s vita eleganter är svensk handbolls vita giganter

SPORTBLADET

19 SM-guld - varav tio de senaste 15 åren.

Redbergslids vita eleganter är numera svensk handbolls giganter.

Foto: PETER WIDING
FAVORITER - I ÅR IGEN Många stjärnor har försvunnit från Redbergslid. Men fortfarande finns det storspelare i laget - bland andra Martin Boquist, Mikael Franzén, Jerry Hallbäck och Magnus Jernemyr. I år ska de vinna RIK:s sjätte SM-guld på sju år.

De är regerande mästare och har dominerat svensk handboll sedan mitten av 1980-talet. Redbergslid, som vann allsvenskan de två första åren 1935 och 1936, segrade i elitserien även den här säsongen.

För andra året i rad och nionde gången sedan våren 1985.

- Jag känner en stolthet över att vara med i en förening som har en sådan kultur och historia. Som lägger vikten vid målsättningen, som sköter saker snyggt och prydligt och är proffs, säger tränare Magnus Johansson.

När han kom till klubben för fyra år sedan fanns Stefan Lövgren, Martin Frändesjö, Ljubomir Vranjes och Peter Gentzel i klubben.

De har lämnat Göteborg för Europa - men Redbergslid fortsätter att vinna.

De värvar spelare innan de nått senioråldern och utvecklar dem, de plockar ledare ur de egna leden och ser till att spelarna och föreningen är ett.

Fostras i RIK-anda

De ser till att RIK-andan finns med dem redan från första veckan i klubben.

- Det är ett jävla arbete hela tiden, en ödmjukhet inom föreningen att hela tiden rannsaka det vi gör, säger Magnus Johansson.

- Det är ett självförtroende, en säkerhet inom föreningen, men uttalar man sig spydigt om andra slår det ofta tillbaka. Vi gör klart för alla nya spelare hur vi ska uppträda. Det är matchresultatet som räknas, det handlar om att vinna, inte vara stor i käften.

Och vunnit har de gjort. I alla fall i Sverige. Inget lag är så jagat, ingen seger är så eftertraktad som den mot de svenska mästarna från Göteborg.

Inget lag ser så sammansvetsat och så ogenomträngligt ut för en utomstående.

- Med RIK möter man en respekt, alla kämpar hårdare mot oss, men det är också en fördel eftersom det utvecklar vårt spel. Det krävs mer av dig som spelare i RIK än i andra klubbar, säger Martin Boquist.

Började i Warta

Han fostrades i HP Warta, men bytte till elitseriekonkurrenten Redbergslid julen 1998.

- Jag har alltid sett upp till RIK, sett det som de, numera vi, sysslar med som något vägvinnande. Alla tycker något om RIK, men om det är avundsjuka vet jag inte. Det är en klubb som skapar känslor, säger Martin Boquist.

- Var det något lag man ville slå med Warta så var det RIK.

Han är i dag elitseriens skyttekung och när SM-slutspelet inleds i kväll är han en av RIK:s viktigaste spelare i jakten på föreningens 19:e SM-guld.

De vita eleganterna kallas nu mera för de vita giganterna.

Eller snarare dominanter.

Så här ska RIK besegras:

Sportbladet tippar ”kvartarna”

Anna Carlsson