På tour med Parnevik

Fyra barn, en fru, barnflickan – och Space Man

Foto: Christer Höglund
Puh – vilket golfliv Jesper Parneviks familj följer ofta med honom på tävlingarna på USA-touren. Och då är alltid målet att Jesper ska hinna hem till barnen innan de somnar – för att läsa Nalle Puh.
SPORTBLADET

AUGUSTA

Han är en av golfvärldens färgstarkaste personligheter och omskriven i tidningar över hela världen.

Men så här har du aldrig sett Jesper Parnevik – i sällskap med barnen och Nalle Puh.

– Det betyder mycket att ha med familjen på touren.

Sportbladet följde fyrbarns-pappans vardag, före avgörandet i US Masters.

Putträning med den nya spejsade puttern.

Söndag, kvällen före Mastersveckan.

Klockan halv elva kliver Jesper Parnevik in genom dörren till den lyxvilla som familjen hyr under sin vistelse i Augusta.

– Jag är alldeles svimfärdig, säger han och berättar för hustrun Mia om sin dag på jobbet.

Tre timmars bilresa från Augusta har PGA-tävlingen utanför Atlanta förvandlats till en mardröm under den sista dagen. Arrangörerna har tidigare under helgen förlorat en speldag på grund av regnoväder och tvingar nu spelarna att gå två varv den sista dagen.

Det blir 36 hål i kyla och hård blåst – på en bana som är känd för att suga musten ur sina golfare. En lokal morgontidning ska nästa dag konstatera att de promenerat mer än 30 kilometer golf den här söndagen.

Strax före avresan från Bell South Classic har en trött Jesper Parnevik bråttom till sin familj, som han inte träffat på en vecka. Det är redan skymning.

När han skrivit ett trettiotal autografer på parkeringsplatsen upptäcker han ett problem – bilnycklarna ligger inte i fickan på den nya läderjackan.

Nycklarna är borta.

– Jag förstår det inte, säger han till Sportbladet och är uppriktigt förvånad.

Det är ingen annan.

Personalen på klubben kopplas in i jakten på de saknade nycklarna och Jesper Parnevik förklarar för en kvinna i klubbjacka:

– Skulle JAG ha slarvat bort dom? Nä, det det skulle väl jag aaaldrig göra, säger han och ler stort.

Det är typiskt Jesper Parnevik att slarva bort viktiga nycklar. Det är ingen slump att han är känd som ”Space Man” i USA.

– Jag har bra minne men är lite tankspridd, förklarar han senare.

– Vi får se om Lance hittar dom. Han skulle leta uppe i klubbhuset.
Skulle JAG ha slarvat bort dem?

Caddien Lance Ten Broeck hittar till slut nycklarna vid Jespers skåp i omklädningsrummet, inne i klubbhuset. Nycklarna ligger på golvet.

Bilen, en stor Chevrolet Blazer, packas till bristningsgränsen. Sedan är det Lance som kör de tre timmarna till Augusta, öster om Atlanta.

Jesper försöker sova i passagerarstolen men får inget lugn i kroppen. Det har varit en dålig helg – ett slag över par, totalt.

Men framför allt är han fysiskt mycket trött.

Därför får Mia Parnevik bara träffa sin man i ett par minuter, innan han strax före elva på kvällen slocknar av utmattning på sängen i sitt eget sovrum. Han orkar inte ens byta om och somnar i golfkläderna!

– Jesper måste ha ett eget rum, annars får han inte sova ifred för barnen, förklarar Mia som väljer att inte väcka honom för att påminna om ombyte för natten.

Läs fortsättningen: ”Jag är alldeles svimfärdig...”

Har tjänat 80 miljoner

Parneviks arbetsdag – timme för timme

Thomas Tynander