”Jag är alldeles svimfärdig...”

forts. På tour med Parnevik

1 av 5 | Foto: Christer Höglund
Klassisk mark US Masters och Augusta National är lika helig som klassisk mark för golffolket. Här avgörs den första av årets majors varje år – och här kan Jesper Parnevik bli historisk om han vinner på söndag.
SPORTBLADET

Själv sover hon med de fyra barnen i ett rum intill. Sonen Phoenix, sex veckor gammal, väljer att underhålla sin mamma på natten.

Ett par timmar senare vaknar Jesper Parnevik och klär om.

Kroppen är sådär lagom stel, som den ska vara efter tre mils golfvandring en blåsig söndag i Georgia.

Familjen är viktig för Jesper Parnevik. De reser med i mer än hälften av de tävlingar han spelar. Oftast bor de i stora rum eller sviter på hotell – men under stortävlingar hyr familjen hus.

Förra veckan var familjen hemma i Jupiter, Florida. Därför ska det bli ett kärt återseende, när Jesper i morgon träffar barnen igen, i villan i Augusta.

Måndag, morgonen före veckans första besök på Augusta.

Jesper Parnevik får sovmorgon. Barnen i huset väcker sin mamma redan vid halv sju, men Mia berättar inte för dem att pappa är hemma.

– Då skulle han aldrig få sova ut. Och det är ju dags för en av årets största tävlingar så han får sova lite extra, säger Mia och ler.

Strax efter åtta är Jesper ombytt och träffar barnen för första gången på en vecka.

Därefter förbereder han sin frukost i det stora köket. De andra i familjen har redan ätit.

– Frukosten är otroligt viktig. Jag äter nästan alltid det här, berättar han och räknar upp morgonens meny.

Det är havregrynsgröt med äppelmos, banan och russin. Svenskt knäckebröd och fullkornsbröd, med svensk hushållsost. Färsk apelsinjuice. Frukt.

– Det blir alltid en stor frukost. Alltid.

Normalt lämnar han familjen efter en tidig frukost och är inte hemma förrän efter klockan sex på kvällen. Men i dag unnar han sig en lugn dag, efter 36:an dagen före.

– I dag är jag nästan ledig, säger han.

På förmiddagen umgås han med barnen. De leker utomhus i värmen. Huset som familjen hyr har egen pool och lekplats, på baksidan. Till slut ligger det leksaker utspridda över hela tomten, hela vägen bort till brevlådan på framsidan.

– Normalt hinner jag inte träffa barnen så mycket under en tävlingsvecka. Men det är ändå viktigt att veta att dom finns här, säger Jesper.

Mia fortsätter att förklara:

– Om vi frågar barnen ifall dom vill följa med pappa på golf eller vara hemma så är svaret att de alltid vill vara med pappa.

Målsättningen är att Jesper Parnevik hinner hem från jobbet på golfbanan före läggdags.

Barnens läggdags.

– Han badar dom och läser sagorna innan dom somnar, berättar Mia.

– När jag hinner, avbryter Jesper. Men visst försöker jag, det är en viktig stund på kvällen.

Måndag förmiddag, på väg till banan

Efter en lättare lunch sätter sig Jesper och Mia Parnevik i den vita caddilac som arrangörerna ställt till förfogande. Det tar fem minuter till golfbanan, Augusta National. Kvar i det tillfälliga hemmet är de fyra barnen och barnflickan Sofie Bengtsson, som är Mias kusinbarn och har rest med familjen Parnevik de senaste månaderna.
Det är en viktig stund på kvällen

Framme vid legendariska Augusta möts de av caddien Lance Ten Broeck, som tidigare själv var golfproffs och nu bor i närheten av familjen Parnevik, i Florida. Lance Ten Broeck var tidigare känd som en av de golfproffs som festade hårdast under sin karriär, men nu tvingas han leva ett sundare liv och har en mer regelbunden lön – tack vare Jesper Parnevik.

Mia kliver in i det anrika klubbhuset för att träffa de övriga spelarfruarna.

Jesper och Lance planerar dagen och efter ett par intervjuer för amerikansk tv och tidningar kliver de ut på driving rangen.

Men strax innan berättar Jesper Parnevik för Sportbladet om sina funderingar kring Masters och de 18 hål som numera är legendariska.

– Jag har ju egentligen aldrig spelat bra här, så i år blir det en ny taktik, säger han.

– Kalla det gärna...aggressiv safe.

Det betyder att han ska undvika att till varje pris satsa mot flaggan och i stället säkra genom att placera bollen strategiskt på green.

– Jag får se om jag klarar det. Det är svårt att spela med mer hjärna än hjärta i en stor tävling, förklarar han.

Två timmar senare, efter envist nötande av svingen på rangen, promenerar Jesper och Lance stora delar av banan på Augusta.

De diskuterar hur de ska spela den golfen de kallar för ”aggressiv safe”.

Augusta National är ingen favorit. Vid fyra starter har Jesper Parnevik som bäst slutat på en delad 21:a plats. Det gjorde han i sin första start 1997. Förra året blev det plats nummer 40.

– Jag tror banan passar Pierre Fulke bättre, säger han fundersamt.

Parnevik och debutanten Pierre Fulke är de enda svenskarna i turneringen.

– Fulke spelar mer som Bernard Langer, han kan lägga upp bollarna strategiskt. Det kan löna sig här.

Tusentals åskådare längs hålen på Augusta National följer Jesper Parnevik och de övriga världsstjärnorna, när de återser banan som ger en plats i historieböckerna vid seger.

”Space Man” är älskad av publiken. Världstolvan Jesper Parnevik är större i USA än vi kanske kan förstå i Sverige. I tidningar och tv nämns han som en i gruppen av utmanare till storfavoriten Tiger Woods.

Måndag kväll i huset på Rhodes Hill.

Strax efter klockan fem är Jesper och Mia Parnevik tillbaka i huset på Rhodes Hill, i en av Augustas exklusivare förorter.

Mia förbereder middag i köket. Det blir Toast Skagen som förrätt och oxfilé med riven potatis som huvudrätt. Jesper leker med barnen.

Gode vännen Clarke Jones, som sitter i ledningen för International Management Gruop (IMG), är på besök. Som manager känner han familjen sedan många år och följer Jesper Parnevik vid säsongens största tävlingar. Det är IMG som hjälper familjen Parnevik med praktiska problem i livet på touren.

– Vi får jättebra hjälp, säger Mia.

Sanningen är att det är Mia Parnevik som bestämmer. Det är hon som ser till att Jesper hittar till golfbanan, det är hon som noggrannt styr planeringen av resor, hotellbokningar och det är hon som framför de önskemål som Jesper har för att trivas på proffstouren.

Under tävlingsdagarna lämnas barnen på PGA-tourens eget daghem, så att Mia kan följa sin man på plats längs banan.

Vid middagsbordet talar Jesper och Clarke bland annat om helgens klädval. Över ryggstödet på en stor soffa i vardagsrummet hänger en hel garderob från hans klädsponsor, där Jesper Parnevik är delägare. Det är kläder i rutigt och många färger.

– Thonning kommer på onsdag med mer kläder som Lindeberg valt ut, säger Jesper.
Kalla det gärna - aggressiv safe...

Lars Thonning är högste chef för Scandinavian Masters och god vän till familjen Parnevik. Han är den ende som flyger in från Stockholm för att se Masters. Bosse och Gertie Parnevik väljer att stanna hemma. Annars brukar Bosse vara caddie åt Jesper under den par 3-tävling på onsdagen, som spelas i stället för den Pro Am som ju är tradition under PGA-tävlingarna.

– Mamma och pappa var ju hemma hos oss i Florida när Phoenix föddes, så den här gången är dom kvar hemma, säger Jesper.

Vid kvällens middag med Clarke Jones sover Phoenix i en liggvagn på golvet, intill det väldiga matbordet.

På övervåningen i det stora huset leker döttrarna; Peg, 5, Penny, 3 och Philippa, 2.

Familjen är viktig för Jesper Parnevik. I början av januari reste de med honom under fem veckor på Hawaii och i Kalifornien.

Efter en stund kommer Philippa ner och undrar var pappa är. Ett par minuter senare ligger hon bredvid Jesper i barnrummets stora dubbelsäng.

Det är då Nalle Puh kommer till liv.

Kanske är det just där som Jesper Parnevik hittar det lugn och den trygghet som en dag gör honom till vinnare i en Major – en av de fyra största tävlingarna under året.

Varför inte redan den här helgen, i Augusta?

Som en saga, det också.

Läs första halvan av texten

Thomas Tynander