En domare som erkänner sina tavlor - det är stort…

SPORTBLADET

Måste säga att jag tycker att Peter Andersson är rätt stor.

Dagen efter Djurgården-Färjestad när han var Sverige mest utskällde man svarar han på alla tänkbara frågor. Inget surande, inget hukande, inget smygande.

Dessutom erkänner han sina fel.

Peter Andersson - en stor kille.

Det är nog storheten med hockey han visar upp där.

Jag kan knappast påminna mig att jag sett Anders Frisk eller nån annan av alla kortviftande atleter vi har i fotbollens finrum kommentera eller erkänna någon av sina tavlor.

De är i princip, likt påven, ofelbara.

De anser förmodligen att deras ställning bygger på den typen av upphöjdhet. Och ännu mindre skulle dessa herrar erkänna att de behöver någon som helst hjälp.

Dålig i matchen - lysande dagen efter

Peter Andersson, domaren från Skoghall strax utanför Karlstad, talade om problemen och om att matchen mellan Djurgården och Färjestad från Karlstad inte var enkel att döma i ett strålande reportage i tv dagen efter där han bland annat kommenterade min kritik av hans insats och av själva svårigheten i situationen att du är från en liten ort och dömer ett lag från en samma lilla ort i en ohyggligt viktig match.

I reportaget pratade Skoghallsborna om att de tyckte Andersson var feg.

Och i Dagens Nyheter erkände han själv utan omsvep:

- Första och tredje perioden dömer jag bra. I andra svajade jag ganska rejält.

Det tycker jag är stort. Det tycker jag är oerhört imponerande. Jag har svårt att se nån motsvarighet på en hög nivå säga något liknande. En Ericsson-chef, en knäppgök till folkpartist som klantat sig, en sportjournalist som haft fel eller en fotbollsdomare som inte hunnit med; de skulle hummat och sagt nåt om att de inte hade... några kommentarer just nu förrän de avvaktat... utredningen.

Men det skänker respekt att erkänna fel.

Och i Nya Wermlands-Tidningen i går sa Peter Andersson att han numera är rätt övertygad om att det behövs fyra domare i hockeymatcher. Precis som man redan testat med framgång i NHL och i Finland.

Hoppas att pamparna lyssnar

- Som spelet utvecklats hinner vi domare inte se allt som händer i rinken längre. Vi har inte en chans, sa Andersson.

Hoppas att hockeypamparna lyssnar. Ryktet säger att de kanske gör det och att det förmodligen blir fyra domare alla internationella matcher redan från nästa år.

Alla bedömare säger att Stenbeck förlorade kampen om fotbolls-VM. Det verkar som de känner Stenbeck illa. Han förlorar väl aldrig. Gör bara strategiska reträtter.

Noterar att Hammarby tippas i botten av alla experter. En tröst är möjligen att för två år sen tippade alla att de skulle vinna - då hamnade de nästan sist...

Överhuvudtaget förstår jag inte pratet om att Helsingborg är favoriter i år. AIK har mig veterligen överlägset bästa laget. Om det inte är Helsingborg Södra de menar. Såg pigga ut i går. Malmö var väl inte lika imponerande...

Att så många allsvenska fotbollsplaner saknar värmeslingor säger kanske något om varför vi är u-land i fotbollsvärlden igen.

ARTIKELN HANDLAR OM