Titta,han skrattar

Björkman om Kafelnikov: Han hälsar inte ens på de andra svenskarna

SPORTBLADET

MALMÖ

Här är bilden som får tennisvärlden att häpna:

Jevgenij Kafelnikov skrattar...

Men tro inte att den impopuläre ryssen har gått på charmkurs inför Davis Cup-matchen mot Sverige.

- Han hälsar inte ens på de andra svenskarna. Det är konstigt, säger Jonas Björkman.

Foto: SCANPIX
HAN ÄR SPECIELL Jonas Björkman är den ende av de svenska spelarna som har någon kontakt med Jevgenij Kafelnikov. I går vid lottningen till Davis Cup-mötet kom ryssen fram och pratade golf med Björkman.

Så fort Magnus Norman fick veta att det blev Ryssland i kvartsfinalen klargjorde han att det skulle bli skönt att täppa till käften på Jevgenij Kafelnikov.

Det är inte svårt att förstå varför.

Den märklige ryssen kör sitt eget race på touren, psykar motståndare och har fällt kommentarer som drivit både spelare, tävlingsledare och domare till vansinne.

Det är ingen tillfällighet att 27-åringen oftast är den ende kandidaten till Citronpriset, ATP-tourens speciella utmärkelse till årets tjurskalle bland spelarna.

- Jevgenij är frispråkig och säger alltid vad han tycker. Ibland blir det fel, även om han utåt sett gillar att vara en bad boy, säger Jonas Björkman.

Snackade golf med Jonas

Kafelnikov brukar inte umgås med de andra spelarna på touren, men det finns ett fåtal som han tyr sig till. Svensken är en av de utvalda.

Inför lottningen i Malmö rådhus gjorde Kafelnikov entré i mörk kostym, tittade ut över folksamlingen och gick bort till bordet där snittarna låg uppdukade. Han tog några godbitar och sökte sedan upp Jonas Björkman.

- Han undrade om Masters sändes på tv...

Golf är Björkmans och Kafelnikovs stora intresse vid sidan av tennisen.

- Vi har spelat en hel del tillsammans. Senast torskade jag. Han är duktig, har sju i handicap, säger Björkman.

Varför gillar han just dig?

- Jag vet faktiskt inte, men jag har ju varit med lite längre. Ganska nyligen frågade han om jag ville spela dubbel med honom.

Vad tycker du om honom?

- Han är speciell, men tennisen behöver folk som vågar sticka ut hakan. Många av de nya spelarna gör det ju inte, säger han.

Några minuter senare ska Kafelnikov fotograferas tillsammans med Thomas Johansson inför dagens öppningsmatch. Varken händer eller blickar möts.

I stället ska de skaka hand i dag, då Thomas Johansson har chansen att ta sin sjunde raka seger mot den egensinnige ryssen. Frågan är om han skrattar då också.

Så här spelas kvartsfinalen mot ryssarna

Stefan Holm

ARTIKELN HANDLAR OM