Morsning, på med tv-peruken igen Challe

I går var Djurgården sämre i allt

SPORTBLADET

KARLSTAD

Vi är bättre än Färjestad i allt, sa Challe Berglund efter andra finalen i Globen.

- Och framför allt kan vi vinna på bortaplan.

Morsning. På med tv-peruken, Challe.

Djurgården fick storstryk på bortaplan och de var sämre än Färjestad - i allt.

Foto: ULF HÖJER
Hårresande Challe Berglund har många strängar på sin lyra.

Färjestad har slagläge i Globen på söndag och tisdag.

Särskilt bekymmersamt blir det om Mikael Tellqvist fortsätter släppa in billiga skott.

Djurgården vann skottstatistiken med 37-28 men förlorade med 6-2. Slutsatsen? Tellqvist är mera Gerdén än Gerdén just nu.

Årets finalserie börjar annars se misstänkt mycket ut som mötena mellan Färjestad och Djurgården för tre år sen när de fyra första matcherna var totalt ojämna - fram till den avgörande klassikern i Globen där Greger Artursson gjorde sitt mytomspunna mål mellan benen på Tommy Söderström i sudden death.

Efter 4-1, 0-4 blev det 6-2 i går och Färjestad var visserligen illa ute en stund i andra perioden innan just Greger Artursson avgjorde med ett magnifikt skitmål som Mikael Tellqvist släppte in utan att man riktigt förstod hur han kunde.

Färjestad vet att det bara behövs en seger i Globen för att få chansen att avgöra på hemmaplan inför en publik som gör att de vågar vad som helst.

Djurgården var på gång - då fick Tellqvist stora darren

Djurgården var annars på väg in i matchen på allvar efter några billliga mål som Mikael Gerdén släppte. Då hade de klarat ut en anstormning av det mera ohyggliga slaget i första perioden - mest tack vare ett enormt målvaktsspel av Mikael Tellqvist. Färjestad hade flera frilägen som Tell-qvist räddade. Bland annat var Ulf Söderström ren och hade gjort en genial fint - Tellqvist räddade ändå.

Djurgården hade Färjestad i gungning i andra perioden - värmlänningarna fick jobba enormt för sina mål, Djurgårdens bara pluppade in.

Då får Mikael Tellqvist stora darren och plupp, 3-2 och plupp, 5-2. Och däremellan matchens delikatess - 4-2-målet som var klassisk sovjetiskt klapp-klapp där Jörgen Jönsson drog en kille, släppte pucken till Marcel Jenni som direktpassade till Mats Trygg som hade ett mål som var så vidöppet att Moses hade varit imponerad.

Genialiskt - för att inte säga Jennialiskt - av schweizaren Marcel.

En annan delikatess var Ulf Söderströms kontring där han fintade skott så att Tellqvist gick ut och Söderström passade till Peter Nordström som hade ett så öppet mål att till och med ungarna i Lilla Sportspegeln hade träffat.

Det finns något intressant med de här matcherna - det räcker nästan med att titta på de två, tre första bytena för att se hur de ska sluta. Det lag som v å g a r anfalla tar kommandot och vinner.

Matcherna i Globen blir ytterst intressanta.

Kan Djurgården ta initiativet igen? Kan Färjestad vinna? K a n överhuvudtaget Färjestad vinna i Globen (3-5, 3-4, 0-4 tidigare den här säsongen)?

- Jahada, sa Gunnar Johansson när jag frågade.

- Jahada, vi vann en i år... mot AIK... var det visst ja...

- Rinken känns trängre här i Karlstad, sa Thomas Rhodin.

Micke Johansson - mer moped än torped

Och visst, Globen är stor. Enorm. Ingenting är trångt i Globen. Inte ens när man har 100 kilo Ölvestad emot sig mot sargen.

Fortfarande är det en gåta att Mikael Johansson spelar som torped. I går rörde han knappt pucken. Han är ingen torped. I går påminde han mera om en moped.

Kristofer Ottoson var tilbaka i går - några byten. Han behövs på allvar på söndag om Djurgården ska orka ta tillbaka initiativet.

Nyckeln för Färjestad är att ta Djurgårdens spelare tidigare, att tvinga torpederna att vända upp. Det klarar Färjestad hemma. Men inte i Globen.

Men en seger i Globen sätter en enorm press på Djurgården. Det vet alla inblandade. Matchen i går var Färjestads nyckelmatch.

- Vi kommer aldrig att ge oss nu, sa Gunnar Johansson.

Han vet ju att Färjestad var bättre i allt.

I går i alla fall.