”Eliten kan inte behandlas annorlunda”

Idrottsministern om stjärnornas skatteflykt

SPORTBLADET

Svenska elitidrottare flyttar utomlands för att slippa de höga skatterna.

Det bekymrar idrottsministern. Men några skattelättnader är inte aktuella.

- Gör man undantag är de bara de lågavlönade som betalar skatt och det är orimligt, säger Ulrica Messing.

Kajsa Bergqvist är den senaste svenska idrottsstjärnan som lämnat Sverige för Monaco - för att få bättre träningsmöjligheter och lägre skatter.

- Det är tråkigt, men den ena anledningen är att det är praktiskt eftersom hon får bättre träningsförhållanden och närmare till tävlingar. Det är svårt att argumentera mot det. Jag är säker på att hon vägt för och nackdelar, säger idrottsminister Ulrica Messing.

Vilka härliga skatteregler

Den andra anledningen är att skattereglerna i Monaco väldigt gynnsamma för de som tjänar stora summor. Under vintern kom det ett förslag om nya regler för att få elitidrottare att stanna, men det avslogs i skatteutskottet för ett par veckor sedan.

- Jag ser problem gent-emot andra i liknande situation. Det är svårt att göra en avvägning och vi har ett generellt system som bygger på att alla som tjänar pengar betalar skatt.

- Vi har ett högt skattetryck, men det har byggt upp hela vårt välfärdssystem.

Är det viktigt att idrottare stannar i landet?

- Absolut. Men många vänder tillbaka efter karriärens slut och slår sig ner här tillsammans med familjen. Det är ett bra kvitto på att det är fler saker som avgör än skatterna. Jag är glad över att de flyttar tillbaka och uppskattar det vi har, att man får mycket av skatterna, en trygghet och en försäkring.

"Vi har inget flyttningsförbud"

Vad kan vi göra för att behålla förebilderna i Sverige?

- Regeringens och Svenska olympiska kommitténs talangsatsning är en sak. Det handlar om att någon tar ansvar för träningen i mer än ett halvår, vi pratar om vad som ska ske efter karriären, med utbildning och ekonomisk rådgivning. Det är ett stöd, både fysiskt och mentalt, en långsiktig satsning.

- Vi kan inte säga att de inte får flytta vi har inget flyttningsförbud, men de som bor här är med och betalar.

Anna Carlsson