Kajsas skatt i Monaco: 0 kr

Wiberg: Hon gör rätt som flyttar och det är kul för mig

SPORTBLADET

MONACO

Furstendömet Monaco har i n t e världens lägsta skatt.

Det har ingen skatt alls.

Nyinflyttade Kajsa Bergqvist får behålla vartenda öre hon tjänar, precis som nye grannen Sergej Bubka, som levt skattefritt i Monaco de sju senaste åren.

- Jag tror att Kajsa kommer att stortrivas här, säger den sjufaldige VM-segraren till Sportbladet.

GODA GRANNAR K ajsa Bergqvist har precis flyttat till skatteparadiset Monaco. Där kan hon nu träna under perfekta förhållanden och nästan ensam

Monaco är ett skatteparadis som enligt turistbroschyrerna har 300 soldagar om året.

Och det är ett land som satsat stenhårt på att locka till sig idrottsstjärnor.

- Men Kajsa kunde lika gärna ha valt att bo i England, där alla inkomster utanför landet är skattefria, säger hennes manager Daniel Wessfeldt.

Edberg flyttade till London

- Det var därför tennisspelare som Stefan Edberg och Anders Järryd bodde i London. Men i England finns inte samma träningsmöjligheter för en friidrottare och vädret är oftast kallt och grått under vinterhalvåret.

- I Monaco vill man att idrottstjärnor ska flytta in och det är perfekta träningsförhållanden. Så det var det absolut bästa alternativet för Kajsa.

Pernilla Wiberg har bott i Monaco sedan 1995 och hon tycker att Kajsa Berg-qvist gör helt rätt.

- Ja, titta vad som hände mig då jag stannade hemma, säger Pernilla och menar den skatteskuld på drygt fem miljoner kronor som drabbade henne sista åren i Sverige, då hennes rådgivare försökte skjuta hennes skatter på framtiden.

- Som idrottare tjänar du väldigt mycket pengar under en kort period och då slår skatterna väldigt hårt. Därför tycker jag att Kajsa gör helt rätt som flyttar hit. Dessutom passar det henne perfekt som friidrottare. Och det är kul för mig att en till svensk tjej flyttar hit.

- Men hade det funnits särskilda skattelättnader för idrottare i Sverige, som det finns i Österrike, hade nog jag bott kvar i Sverige.

I Österrike är för övrigt dagens stora nyhet att formel 1-föraren Ralph Schumacher, yngre bror till Michael, flyttat f r å n Monaco till Salzburg i Österrike.

Salzburg ligger precis på gränsen till Schumachers hemland Tyskland, men har betydligt lägre skatter för idrottare - max 30 procent.

Det har varit en omdebatterad skatteregel i Österrike, där landets skidstjärnor kan komma undan med så låg skatt som tio procent.

Hon får träna alldeles ensam

- Men det är enda sättet att få dem att stanna, annars flyttar alla till Monaco, säger Österrikes finansminister Grasser.

Kajsa verkar redan stortrivas i Monaco. Hela toppmoderna Louis II Stadion står till hennes förfogande.

- Här är jag nästan ensam på dagarna, säger Kajsa.

Men inte riktigt.

På en av de första träningarna joggar ett välbekant ansikte förbi.

Sergej Bubka.

- Vad gör du här, säger han förvånat då han får syn på Kajsa.

- Jag har precis flyttat hit, säger Kajsa.

- Kul, säger Bubka. Du kunde inte ha valt en mer perfekt plats.

...några andra skatteparadis för idrottsstjärnor

Bovar och sjuka får inte flytta till furstendömet

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM