”Familjen gav mig nya krafter”

Ryssdödaren Johansson vände Davis Cup-rysaren

SPORTBLADET

MALMÖ

Thomas Johansson var uträknad mot den ryske världsspelaren Jevgenij Kafelnikov.

Då vände svensken blicken mot läktaren.

– Hela familjen satt ju där. Det gav mig nya krafter, säger 26-åringen efter Davis Cup-rysaren i Malmö.

Foto: AP
VILJANS TRIUMF ”Det handlar om att kämpa”, säger Thomas Johansson. Sverige har nu 2-0 i matcher inför dagens dubbel.

Det var tennisfest och familjefest i ett i Baltiska hallen i går. När Thomas Johansson slog Jevgenij Kafelnikov med 6–4, 1–6, 7–6, 3–6, 6–2 satt flickvännen Gisella, mamma Maud och pappa Christer samt systern Tina med pojkvännen Andreas på första parkett.

Deras Thomas hade vunnit de sex senaste matcherna mot den ryske världssexan, men i går såg Kafelnikov ut som en vinnare.

”En av mina största vinster”

Svensken var uträknad när ryssen skaffade sig sju setbollar i tredje set. Det var likadant när Kafelnikov ganska enkelt spelade hem fjärde set med sin snabba baslinjetennis.

Men Thomas Johansson, som har börjat variera sitt spel med vinklade servar och toppad forehand, vann tredje set i tiebreak (12–10) och vann i skiljeset.

– Det här är en av mina största vinster även om jag hade tur som vann tredje set. Att slå Kafelnikov på hemmaplan känns otroligt. Dessutom var det en väldig skillnad för Magnus (Norman, som slog Mikhail Youzhny med 7–6, 6–4, 6–2) att gå in på banan med 1–0 i ryggen, säger Thomas Johansson till Sportbladet.

”Det här var skitskoj”

Hade du orkat vända om det varit en vanlig match mot touren?

– Jag vet inte, men i Davis Cup handlar det mycket om att kämpa. Han gick på knäna i femte set, men det gjorde jag också. Jag var verkligen trött, men när det är en sådan här stämning och familjen och alla tränare sitter på läktaren får man nya krafter. Det här var skitskoj.

Kafelnikov var måttligt road efter matchen.

Sjunde raka förlusten...

– Ah, jag bryr mig inte. Jag är sexa i världen. Thomas har aldrig varit i närheten av det och ser du till matchen borde jag ha vunnit med 3–1 i set.

Ryssen muttrade. Men han slog aldrig in matchbollen. Det skötte Thomas, som knöt nävenoch tackade de 3 700 i publiken.

Stefan Holm

ARTIKELN HANDLAR OM