”Puss min DC-hjälte”

Simon Aspelin: Jag fick nästan tårar i ögonen av nationalsången

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
GAME, SET - OCH JOANNA Simon Aspelin är vår färskaste tennishjälte. Den okände 26-åringen från Borlänge tog Sverige till DC-final i går ihop med Jonas Björkman i dubbel mot Ryssland. Efteråt kom den bästa belöningen: flickvännen Joanna.
SPORTBLADET

MALMÖ

Spelaren som få visste existerade visade vägen till semifinalen i Davis Cup.

Sedan ville Simon Aspelin aldrig sluta le.

- Jag känner mig lite som en hjälte, säger 26-åringen och får en stor segerkyss av flickvännen Joanna.

Det regnade i Malmö i går.

Men inte ens ett åskväder på hotellrummet hade fått Aspelin på dåligt humör.

Det har gått några timmar sedan han och Jonas Björkman slog in matchbollen mot Jevgenij Kafelnikov och Andrei Olhovskij (4-6, 6-1, 7-5, 6-7, 6-2) och dubbelspecialisten från Borlänge har bytt om till kostym inför banketten på Malmö rådhus.

När han kliver ur hissen säger han det alla ser.

- Inget kan rubba min glädje just nu.

Det var en helt annan Simon Aspelin som sex timmar tidigare gjorde entré i Baltiska hallen för att spela sin första Davis Cup-match.

Snacka om tuff öppning

Han var påtagligt nervös och fick en mardrömsstart på matchen. Han presenterade sig med en misslyckad backhandvolley, vann bara en boll i sitt första servegame och skänkte ryssarna sitt andra med ett dubbelfel.

- Det var jobbigt. Jag ville spela bra och tillfredsställa alla, men då kommer nerverna. Jag var inte tillräckligt aggressiv, säger Simon Aspelin.

Som tur var hade han Jonas Björkman vid sin sida.

- I mina ögon är han världens bästa dubbelspelare. Det är bara att titta på årets resultat. Han är komplett.

Men även Simon Aspelin visade att han kan. Debutanten växte under matchens gång och avgjorde flera viktiga bollar. Det är inte enbart Björkmans förtjänst att Sverige spelar semifinal mot Brasilien eller Australien i september.

"Jag tycker jag spelade hyfsat"

- Jag är ganska nöjd med mig själv. Tycker att jag spelade hyfsat, säger Simon Aspelin.

Känner du dig som en hjälte?

- Javisst. Jonas kunde ju inte göra allt själv och det här var en jätteviktig match. Att få avgöra var pricken över i.

Vågar du hoppas på spel i semin?

- Jag kan inte anta att jag får spela nästa match. Det var ju på grund av skador som jag fick hoppa in nu. För svensk tennis hoppas jag att Nicklas (Kulti) och Mikael (Tillström) snart är tillbaka. Jag ser mig som en reserv och hoppas att grabbarna håller hela vägen. Då kan jag känna att jag ändå var med i laget under året.

Det var en omtumlande dag?

- Ja, det här har jag drömt om sedan jag var liten. Känslan av att få spela för sitt land i en fullsatt arena är svår att beskriva. Jag fick nästan tårar i ögonen när jag hörde nationalsången, säger Simon Aspelin.

Bor i Borlänge - och London

Stefan Holm