Immonen talar ut om dopningen

Skyller allt på landslagsläkarna

SPORTBLADET

KAJANA

Det var Skidförbundets läkare, Pirkka Mäkelä och Juha-Pekka Turpeinen, som doserade det förbjudna ämnet Hemohes till skidåkaren Janne Immonen. Det säger Immonen i en intervju för tidningen Kaleva i dag.

Foto: AP
Janne Immonen.

- Jag använde Hemohes första gången efter finska mästerskapen på skidor, andra gången i Otepää i Estland och tredje gången i VM före jaktstarten. Skidförbundets läkare Pirkka Mäkelä och Juha-Pekka Turpeinen doserade ämnet, säger Immonen i intervjun.

Tog medlet för att återhämta sig

Immonen uppger att han själv tog initiativet till att använda plasmaexpandern eftersom han inte trodde sig klara sex skidlopp på elva dagar under VM om han inte snabbt fick vätskebalansen återställd. Immonen fattade beslutet att använda Hemohes i samråd med landslagstränaren Kari-Pekka Kyrö.

”Medlet skulle inte synas”

- Jag hade tidigare använt intravenös salt- och sockerlösning men vi valde Hemohes, eftersom det på basis av experiment verkade vara ett bättre alternativ. Jag trodde uppriktigt att ämnet var tillåtet, säger Janne Immonen i Kaleva.

- När Jari Isometsä åkte fast gick det upp för mig att ämnet inte var tillåtet. Jag fick höra att ämnet inte skulle synas i urinen mer än ett par timmar och därför deltog jag i tremilen och stafetten. Därför blev det en total chock för mig att jag åkte fast, fortsätter han.

TT-FNB