VM-stjärnan blir proffs igen

Magnus lämnar Drott efter SM-slutspelet: Det här är en kick

SPORTBLADET

I maj kan Magnus Andersson bli svensk mästare med Drott.

Sedan lämnar han Halmstad.

För att bli spansk mästare med Caja España Ademar från Léon.

Foto: THOMAS JOHANSSON
Magnus Andersson blir tillfällig spanjor.

Han lämnar Sverige dagen efter att Drott spelat klar SM-slutspelet. SM-finalerna i handboll avgörs i månadsskiftet april/maj, blir det två SM-finaler för Drott debuterar Magnus i den spanska ligan den femte maj. Spelar Drott en tredje final gör han sin första match i Spanien den 12 maj.

- Det är en kick och otroligt stimulerande. Det känns lite extra att få testa spel i den spanska ligan och spela de lite hårdare matcherna innan det är för sent, säger Magnus.

Har jagats länge av spanska lag

Han kom tillbaka till Sverige 1998 och har varit mycket eftertraktad bland de europeiska toppklubbarna, men har inte velat lämna elitserien för familjen och arbetets skull. Han har fått förfrågningar om att avsluta säsongen i Spanien tidigare.

- Då har det inte gått eftersom vi inte varit fria från landslaget, men den här gången tyckte jag att det verkar bra. Det fanns alternativ i Italien också, men det är mer gärdsgårdsserie, säger Magnus.

Den spanska ligan är en av de bästa i världen och Caja España Ademar leder överraskande, två poäng före favoriterna Barcelona. Magnus kontrakt gäller fram till den sista juni - den spanska ligan spelar sin sista omgång den 23 juni och dessförinnan avgörs även den spanska cupen.

Flytten är möjlig eftersom det inte finns något stopp för övergångar i den spanska ligan, utan i princip kan en förening köpa in det svenska landslaget till ligaavslutningen - om deras säsong är över och klubbarna är överens.

- Att ta in en ny spelare till avslutningen kan vara ett svårt beslut, men jag vet att de har pratat igenom detta. De leder ligan före favoriter som Portland och Barcelona och för att blanda sig i den striden kanske de behöver förstärka. Det är ett ungt lag och för mig är det en utmaning.

Familjen med till solen

Totalt blir det en och en halv månad i Spanien och tanken är att familjen ska följa med, om det går att lösa med hustruns arbete och barnens skolgång.

Ekonomiskt?

- För mig handlar det om en chans få testa på detta innan jag är för gammal, en kick.

Han har tidigare varit proffs i Tyskland och Norge, men flyttade hem till Sverige för familjens skull och för att börja jobba vid sidan av handbollen. Men det har varit tufft. Ett heltidsarbete vid sidan av klubb och landslag har slitit på honom och därför har han sagt upp sig från jobbet för att vara spelande tränare i Drott nästa säsong. Men först väntar ett SM-slutspel med Drott och en ligaavslutning med Léon.

Anna Carlsson