Jag mötte Tiger

...men nån tv-sport blir golfen aldrig

SPORTBLADET

Det måste medges. Under upplösningen av US Masters sent söndag kväll greps även jag av lätt golffeber. Ett erkännande som sitter långt inne. Jag har aldrig riktigt kunna inse den idrottsliga storheten i denna lyxhobby för folk som kan flexa när de så önskar.

Foto: AP
Tiger räddar tv-golfen.

En halv miljon golfentusiaster kan tjata sitt mantra om folksport tills korna går hem. Har ändå svårt att falla för en sport där avdankade medelålders hockeystjärnor på nolltid når resultat på nästintill elitnivå.

För att inte tala om Alice Cooper. Men så slog Tiger Woods igenom. Och som Tiger slog. Och slog. Och slog.

Till slut måste han helt helt enkelt kollas in i under en tv-sänd major-turnering.

Det första seriösa mötet mellan mig och Tiger blev rent sportsligt något av en succé. Däremot är det tveksamt om er kolumnist övertygades om att golfen någonsin blir en riktigt stor tv-sport.

Förhandssnacket behövs

Om jag missat Jens Linds lysande inför-reportage i "Sportnytt" häromkvällen hade jag gissningsvis hoppat över tv-golfen även denna gång. Efter fyra kvällar med US Masters inser jag att bara Lind presenterat de förhands-perspektiv som en oinvigd behöver för att känna sig välkommen.

Det första skälet till min tveksamhet är just bristen på bakgrunder.

What"s the fuzz about? Typ. Man kan inte ta för givet att vi i pöbeln kan vår golfstory på förhand.

Kommentatorerna under US Masters, Christer Ulfbåge och förre storspelaren Ove Sellberg, lyckades åtminstone inte övertyga mig om att de hade ambitionen att nå oss golfagnostiker. Det hade inte skadat med sisådär tio minuter studiosnack innan första sändningen.

Men Ulfbåge/Sellberg är aningen förlåtna. De var utlämnade till en produktion som åtminstone inledningsvis kändes lika förvirrad som en femmil måste te sig för George W Bush.

CBS har sänt från US Masters sedan 1956, världens längsta sportsvit i en och samma kanal. Men framförallt i torsdags kändes det som om CBS visade golf för första gången. Spelare och slag radades upp utan synbarlig ordning. Vad var bandat, vad var live?

Se, där haltar den legendariske veteranen vid utslaget till hål sju, jag som var övertygad om att legenden i fråga var död? Efter ett slag TRODDE jag mig ha koll på läget och insåg att legenden lever och gick i en veteranboll som inleder varje US Masters.

Blommor från Hemmets Journal

Då kom plötsligt avskyvärd hissmuzak och arkivbilder från tidigare på dagen.

Reklamavbrott i USA fattade jag nån gång sent den tredje kvällen. Av förtydligande grafiska eller animerade banprofiler fanns nästan ingenting. Bara denna muzak och bilder på blomsteruppsättningar hämtade ur Hemmets Journals hemliga sidor.

De två sista dagarna var dramat tydligt även för nybörjaren. Nu var plötsligt alla de andra spelarna som bortsuddade ur CBS manus. Nu fanns där bara herrarna Woods, Duval och Mickelson. En apa hade kunnat fatta. Er krönikör kände sig som en smärre Göran Zachrisson och började viska klubbval i riktning tv-apparaten. Men det var så dags då och knappast de sändningsansvarigas förtjänst. Utan Tiger och en spalt att skriva hade krönikören gett upp redan den andra kvällen.

Lars Nylin