Felaktigt mål avgjorde finalen

Domaren: Hade vi haft målkameror hade jag aldrig godkänt det

SPORTBLADET

STOCKHOLM (TT)

STOCKHOLM (TT) Han kom in när Mikael Gerdén sviktade, radade upp räddningar och höll Färjestad kvar i den femte SM-finalen mot Djurgården.

Men FBK-målvakten Magnus Eriksson fick inte bli matchhjälte.

Efter 7.24 av sudden death slog Mikael Johansson in 5-4-målet som gav Djurgården en ledning med 3-2 i matcher.

Men det var ett mål som blev omdiskuterat.

- Det käns jäkligt tungt just nu, säger Magnus Eriksson en kvart efter att Johansson slagit in segermålet för Djurgården i Globen.

Färjestads målvakt står i korridoren utanför omklädningsrummet, omsvärmad och i centrum, i samma fokus och under samma uppmärksamhet som på isen.

Men lika het som Eriksson varit i matchen, lika stor besvikelse skvallrar hans kroppsspråk om när han - på frågan om Djurgårdens mål - rättar till overallströjan och säger:

- Jag vet inte om det var rätt dömt. Jag såg det inte själv, men de som har sett det säger att det var misstänkt hög klubba.

''Alla såg den höga klubban''

Den omdiskuterade situationen uppstod när Djurgårdens forward Vladimir Orszagh vispade till på en retur på Kristofer Ottossons skott efter drygt sju minuter av övertiden. Orszaghs klubba var misstänkt hög.

- Det är skit att matchen ska avgöras på det här sättet. Alla såg att det var hög klubba, utom domaren, säger Färjestads tränare Gunnar Johansson.

Och Johansson fick stöd - från oväntat håll. Efter matchen, och efter att ha sett situationen på tv-repriser, medgav domaren Roger Öberg att det handlat om ett regelvidrigt mål.

- Nu när jag ser reprisen ser jag att det är hög klubba, inget snack om det, säger han frustrerat.

- I tio år har vi tjatat om målkameror. Hade vi haft en sån nu hade jag inte dömt mål.

I sin ilska efter målet slog Magnus Eriksson klubban hårt i ribban.

Hans kväll hade dittills varit strålande.

Hans kväll hade sett ut att sluta med en ljuv dröm om rollen so m matchhjälte - för Erikssons väg fram till finalen hade varit lång och brokig.

Den före detta landslagsmålvakten hade petats, ifrågasatts och placerats i kylskåpet till förmån för Mikael Gerdén som bara spelat i division 1.

Eriksson glödhet

Men när Eriksson väl fick chansen - efter bara 80 minuter tidigare i slutspelet - var han glödhet.

Han kom in efter tio minuter av den första perioden, när Gerdén hade släppt in tre mål från Vladimir Orszagh, Kristofer Ottosson och Nichlas Falk - där det tredje målet var en riktig tavla. Gerdén reagerade sent eller aldrig på Falks chansdragare från blålinjen, och såg förvånad ut när han såg pucken studsa in efter isen intill den bortre stolpen.

Förvånad - och bedrövad.

Målet betydde 3-2, och innebar att Djurgården på nytt tagit ledningen sedan Färjestads Greger Artursson och Rickard Wallin kvitterat den chocköppning som inneburit 2-0 till Djurgården redan efter tre minuter.

Eriksson kom in med ett frågetecken i pannan.

Men med en brinnande revanschlusta och en imponerande kyla.

Inledde strålande

Enda pucken Eriksson tvingades släppa förbi sig under ordinarie matchtid var Kristofer Ottossons slagskott till 4-3 efter 13.56 av den andra perioden - sedan Eriksson skymts av Mikael Johansson.

Mats Trygg kvitterade till 4-4 när den tredje perioden bara var 55 sekunder gammal.

Men längre än så kom inte Färjestad.

- Men nu ska vi vinna i Karlstad på fredag. Då får vi en ny chans att ta hem det här på söndag, säger Magnus Eriksson.

Jakob Sillén/TT