Han köpte ett eget NBA-lag

Dollarmiljardären Mark Cuban: Jag är fanatiker

SPORTBLADET

Vad gör man när man älskar basket, men själv är så dålig att man inte ens platsade i skollaget?

Köper sig ett eget proffslag, så klart.

- Det här är drömjobbet, säger Mark Cuban, 42, mångmiljardär och ägare till NBA-laget Dallas Mavericks.

Foto: BRIAN SPURLOCK/SPORTSCHROME
CUBAN BAKOM ALLT Under miljardären Mark Cubans särpräglade ledning har NBA-laget Dallas Mavericks gjort succé. Klubben är klar för slutspel för första gången på tio år. Till vänster stjärnan Michael Finley.

Det är träning i Mavericks träningsanläggning i centrala Dallas. Alla spelare, coacher och specialtränare är där.

Och så Mark Cuban.

Där Mavericks är, där är Cuban. Han reser med till alla bortamatcher, är på plats på träning och i omklädningsrummet med spelarna efter matcherna. Och spelarna älskar det.

- Jag är i glädjebranschen och jobbar med hesa halsar. Jag vill att alla som jobbar i mitt företag ska vara glada och må bra. De ska få allt de behöver. Då har de ingen ursäkt för att inte ge allt tillbaka, säger han när Sportbladet möter honom.

Och de hesa halsarna"?

- Det är vad jag vill att alla våra fans ska ha efter varje match. De ska få så mycket underhållning och spänning att de skriker sig hesa av all upphetsning.

Rikare än Oprah

Mark Cuban är en av USA:s rikaste personer - han är före Oprah Winfrey på topplistan, men något efter Donald Trump.

Sommaren 1999 sålde han sitt företag Broadcast.com till Yahoo och gjorde en vinst på ungefär två miljarder dollar.

Fem år tidigare sålde han sitt första företag, Micro Solutions, till Compuserve. Där tjänade han också ett antal miljoner dollar.

I januari förra året köpte han Dallas Mavericks för 280 miljoner dollar.

- Jag är basketfanatiker. Jag startade Broadcast.com för att jag och en kompis skulle kunna lyssna på sportsändningarna från vår hemstad Indiana. Att det sedan skulle bli en så stor framgång hade jag aldrig kunnat tro.

Varför köpte du Mavericks?

- Jag var lagets största fan och gick på alla matcher. Det var en plåga att se hur dåligt laget var. Så jag tänkte att det där kan jag göra lika bra. Och när jag hade pengarna och fick tillfälle så slog jag till.

Spelarnas favorit

I dag är han kanske den populäraste ägaren i hela NBA bland spelarna. I omklädningsrummet har alla spelare sin egen stereoanläggning, dvd-spelare, platt tv-skärm och var sitt playstationspel.

- Men det är inte det viktigaste. Det som betyder mest är att han är engagerad. Han förstår basket och förstår oss, säger spelaren Juwan Howard till Sportbladet.

Howard kom till Dallas i februari efter att ha haft en viss Michael Jordan som ägare i Washington Wizards. Vid en jämförelse tvekar han inte.

- Mark Cuban är den bästa ägaren i ligan. Många spelare är avundsjuka på oss, säger han.

Ledningen i NBA är inte alltid lika entusiastisk. Flera gånger har Cuban bötfällts för att ha rusat in på planen när slagsmål hotat.

- Böterna ser jag som omkostnader för verksamheten, inget annat, säger Mark Cuban.

Thomas Arnroth

ARTIKELN HANDLAR OM