Lars Frölander: Hjälp, det blev lårplask!

SPORTBLADET

 På idrottsgalan fick ha ta emot utmärkelserna ”Årets idrottsprestation” och ”Årets idrottsman”. Men ett pris kan nog Lars Frölander glömma – Årets simhoppare.

Foto: Andreas Lundberg
Simmaren testar simhopp Vatten i all ära, men höjder är inte Frölanders grej.

– Ja, det lär jag nog aldrig få, säger han och skrattar.

Det är en vanlig vardagskväll i Eriksdalsbadets simhoppsavdelning. Juniorer så långt ögat når. De voltar, skruvar och dyker. Och de gör det helt oförskräckt, till och med från 10:an. Plötsligt kliver en världsstjärna in bland de unga simhopparna. Lars Frölander, guldmedaljör på 100 meter fjäril i Sydney-OS. Respekt? Nej. Tråkningar hörs från 5:ans hoppavsats.

Frölander pekar mot trampolinen en meter över havet och tycker att vi kan ta bilderna där. Okej då, tycker fotografen och jag, som uppvärmning alltså. Förbundskaptenen i simhopp, Jan-Erik Nilsson, tycker att Frölander ska göra "Tyska hoppet". Ett enklare bashopp med 1,4 i svårighetsgrad.

Högt, högt, högt

– Det kommer att bli lårplask, varnar Frölander.

PLASK. Lårplask var ordet, sa Bull. Men, tänkte vi, kanske växer han med uppgiften som den store idrottsman han är. När det blir dags för de riktigt tunga hoppen från höga höjder. Vi börjar den mödosamma klättringen, avsats för avsats. Till slut är vi uppe på 7:an. Härifrån ska Frölander utföra ett fothopp bakåt i rak stil. Var det tänkt. Men det är högt, hiskeligt högt. Okej, Lars Frölander fick Svenska Dagbladets bragdmedalj, men det var inte för sitt mod att slänga sig utför skyskrapshöga hoppavsatser. Hela hallen stirrar under lugg.

– Jag har ångest nu, säger han och leendet stelnar i en grimas.

Vi avbryter. Herregud, karln ska ju åka till USA nästa dag för nya världscupstävlingar. Skaderisken är överhängande. Men det blir i alla fall ett fothopp – från 3:an.

– Han böjde lite i knäna. Det blir en femma i poäng, säger Jan-Erik Nilsson.

Frölander försvinner mot utgången.

– Jag måste sticka och träna nu, skulle börjat för en halvtimme sen, säger han.

Christian Carlsson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM