Martin Lidberg: Det var fel på skridskorna

SPORTBLADET

 Han är Europamästare i brottning. Men han är sämst i Kungsträdgården i konståkning. Söndag satte Martin Lidberg på hal is.

– Jag har inte åkt skridskor sen jag var elva år, (bort)förklarar han sig.

Foto: Andreas Lundberg
Brottaren testar konståkning Tjusig? Martin Lidberg gör sig nog bäst på mattan.

Att det var sant förstår vi några minuter senare. Kungsträdgården är denna kylslagna morgon överfull av barn i femårsåldern. Men han där borta i blå luva, kan han verkligen vara fem år? Att döma av tekniken – ja. Sett till kroppshyddan – nej. Nämen, det är ju Martin Lidberg, brottningsmästaren.

- Det måste vara skridskorna det är fel på, klagar han.

En före detta skridskoprinsessa, Carina Skoog, instruerar herr Lidberg.

– Vi börjar med ”bubblor”. Det är ungefär skridskomärket för femåringar, säger hon och visar.

Ont i fötterna

Men Martin är inte riktigt med på noterna.

– Kan du ta det där en gång till, ber han och vinglar till. Kompisarna Jimmy och Cedrike väntar som gamar med videokameran i högsta hugg.

– Det här måste vi ju dokumentera.

Efter en stunds övningskonster är det frågan om inte Lidberg skulle få godkänt betyg i förskolans skridskoundervisning. Carina tycker det är dags för att prova ett hopp. Ett så kallat ”Treahopp”, vilket innebär ett halvt varv i luften. Martin tar sats, hoppar och? Aj, aj, han faller.

Nästa steg på svårighetsstegen är en axel, som betyder 1,5 varv i luften. Vi enas alla om att det inte är aktuellt för Martins del. Han klagar på att det börjar värka i fötterna. Just i detta nu hjälper det inte att hela kroppen är fylld av vältränade muskler. De där små fotmusklerna gör sig påminda ändå.

Carina ger Martin en 3:a för det tekniska utförandet, vilket är godkänt. För det konstnärliga blir det 3,5.

– Ja, han var riktigt graciös när han kom igång. Fick jag träna ett par gånger med honom så skulle det nog hända grejer.

Christian Carlsson