Serieomläggning räddar Leksand kvar?

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Anrika Leksand riskerar att missa elitserien.

Men inom svensk ishockey förs diskussioner om att genomföra nästa års serieomläggning retroaktivt - för att rädda klubben kvar.

- Det är upp till årsmötet den 9 juni att fatta beslut. Men jag tror personligen inte att det blir verklighet, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Rickard Fagerlund till TT.

Förbundsstyrelsen håller just nu på att utforma ett förslag till det nya seriesystem som ska införas till nästa höst, säsongen 2002/2003. Planen går ut på att öka tryggheten för elitserieklubbarna och att minska riskerna för degradering.

Nu vill Leksand och Björklöven att det nya systemet införs ett år tidigare. I ett brev, som Expressen kommit över, ber de styrelsen för Svenska Hockeyligan att verka för att ändringen ska gälla retroaktivt. Minst ett av lagen kommer annars att få spela i allsvenskan nästa säsong.

Enligt ett tidigare förslag skulle de sämst placerade elitserieklubbarna kunna misslyckas i kvalet två gånger under en femårsperiod utan att tvingas lämna den högsta divisionen. Först den tredje gången skulle laget degraderas.

Enligt Fagerlund diskuteras just nu en modell där en elitserieklubb enbart tillåts att misslyckas i kvalet en gång under en treårsperiod.

- Om laget misslyckas två gånger ska klubben flyttas ner. Då är laget inte tillräckligt bra och därmed en belastning för elitserien, säger Fagerlund.

Stort stöd

Förbundsstyrelsen ventilerade sina tankar vid en ordförandekonferens i helgen - där representanter för de olika distrikten och elitserieklubbarna fanns närvarande.

Enligt Fagerlund finns ett stort stöd för en förändring - inte enbart bland de nuvarande elitklubbarna.

- Alla verkar vara överens om vissa delar, som till exempel att elitserieklubbarna får en livlina när man riskerar nedflyttning. En sådan modell k o m m e r  att konstrueras (till 2002/2003). Det återstår bara att se vilken den exakta formen blir.

Men nu talas det i hockey-Sverige om en retroaktiv lösning där främst Leksand men också Björklöven skulle räddas kvar oavsett hur kvalseriedramatiken slutar på lördagen.

Riksangelägenhet

För Leksand är inte bara en angelägenhet för Dalarna.

Leksand är en storindustri för hela elitserien.

Laget är en publikmagnet som alltid drar mycket folk även till sina bortamatcher - ett välkommet tillskott i klubbkassan för många elitkassörer. Enbart för konkurrentklubben Brynäs skulle det innebära mellan 1 och 1,5 miljoner kronor per säsong i uteblivna intäkter om Leksand ramlar ur elitserien.

Förbundsbasen Rickard Fagerlund bekräftar att diskussionen om att genomföra serieomläggningen retroaktivt - med anledning av Leksand - har förts.

- Men vi har hittills aldrig fattat ett beslut som gällt retroaktivt, och jag skulle bli förvånad om vi gjorde det nu, säger Fagerlund.

- Med all respekt för Leksand och Björklöven - men det vore en stor förändring av våra principer, så jag skulle bli förvånad om det blev så.

- Men jag kan inte säga något definitivt eftersom det är årsmötet som fattar beslutet.

Jakob Sillén/TT