Nu kommer damligan i USA

Tre svenskor är med i Wusa - ny proffsliga för fotbollsdamer

SPORTBLADET

Premier League, serie A, Bundesliga - och nu är det dags för Wusa.

I dag är det premiär för den största proffsligan i fotboll för kvinnor.

Foto: REUTERS
Äntligen proffs Damfotbollen kämpar för att få mer uppmärksamhet. Mia Hamm, sportens största stjärna, tror stenhårt på den nystartade proffsligan Wusa.

Wusa (Womens United Soccer Association) är namnet på den amerikanska liga som lockat flera av världens bästa tjejer att bli fotbollsspelare på heltid.

Ligan går ut med det tunga artilleriet. I den tv-sända premiärmatchen mellan Washington Freedom och Bay Arena Cyber Rays möts USA-stjärnorna Mia Hamm och Brandie Chastain.

20 miljoner om året i sponsorintäkter

Hamm är damfotbollens superstjärna som tjänar 20 miljoner kronor om året bara i sponsorintäkter.

- Jag vill verkligen se den här ligan lyckas, jag vill vara med om att fira ligans 30-årsjubileum, säger Hamm i en intervju i CNN.

Hamm tror att det kommer att kännas lite konstigt att möta sin landslagskompis Brandie Chastain, hon som avgjorde VM-finalen 1999 mot Kina med sitt straffmål. De amerikanska stjärnorna har ju på heltid spelat och tränat för landslaget de senaste åren.

Chastain tror också på en succé för ligan.

- Jag kan knappt bärga mig till jag får träffa Mia och säga ''tänk, vi har fått vara med om det här'', sade Chastain till nyhetsbyrån AFP.

Tre svenskor finns redan med i ligan

De amerikanska världsmästarinnorna från 1999 är ligans stjärnor och tjänar cirka 800 000 kronor om året. De utländska spelarna får nöja sig med 250 000 kronor.

Två svenskor finns i ligan, backen/mittfältaren Kicki Bengtsson och målvakten Ulrika Karlsson. De spelar i San Jose Spirit. Pia Sundhage är assisterande tränare i Philadelphia Charge. I Wusa-ligan spelar också stjärnor från exempelvis Kina, Norge, Tyskland och Brasilien.

Stefan Andersson