Sorry, Sverige - Ragnarsson missar VM

Skadade sig svårt i axeln i natt

1 av 2 | Foto: LASSE ALLARD
MISSAR VM? Tommy Salo riskerar missa VM.
SPORTBLADET

TORONTO

Backen Marcus Ragnarsson skadade sig svårt i nattens segermatch mot St Louis (1-0).

Han slog axeln ur led och är troligen borta från VM-spel om San José blir utslagna.

Och den tråkiga nyheten nummer 2:

Tommy Salos Edmonton gjorde det "omöjliga" och slog Dallas borta med 4-3.

Det är Dallas som sett till att Tommy Salo kommit loss till VM fyra år i rad nu, genom att slå ut Edmonton ur Stanley Cup-slutspelet.

Dallas hade inte förlorat på fjorton raka matcher innan nattens förlust och hade vunnit tretton av de femton senaste slutspelsmatcherna mot Edmonton.

Edmonton har ett ungt, snabbt och tungt lag och kan hota Dallas, speciellt efter nattens trendbrott.

Succé för Hedberg

I så fall kan det bli målvaktskris i Tre Kronor lagom till VM. Speciellt som andravalet Johan Hedberg fortsätter att storspela för Pittsburgh. I natt var Hedberg med och vann igen, då Mario Lemieux gjorde sitt första slutspelsmål sedan 1997 på sitt första skott i bortamatchen mot Washington. Och Hedberg har bara släppt in två mål på de två första mötena - enormt av en kille som debuterade i NHL för bara några veckor sedan.

Jag unnar verkligen Hedberg den framgången - även om han led i går då hans Leksand samtidigt åkte ur elitserien.

- Jag har fortfarande två år kvar av mitt femårskontrakt med Leksand, sa Johan då jag träffade honom i New Jersey för två veckor sedan.

Men det hjälper knappast Leksand i det här läget.

Detroit och svenskarna Tomas Holmström och Nicklas Lidström, verkar få en lugn resa mot andra omgången. I andra mötet med Los Angeles blev det komfortabla 4-0, trots att både Steve Yzerman och Brendan Shanahan går skadade.

Och Buffalo har 2-0 i matcher mot Philadelphia efter 4-3 i natt.

Varning för Buffalo, där Hasek är i gammal god form.

Mats Sundins 1-0 i sudden i första matchen mot Ottawa, var en påsksmäll som väckte hela Toronto.

När jag vandrade nerför stora huvudgatan Yonge Street vid midnatt efter matchen, var tusentals Torontofans ute i sina bilar, tutande och firande med flaggor stickande ut ur sidorutor och takluckor.

Ett galet firande med tanke på att det handlade om en enda seger i första matchen i en serie i bäst av sju, och i ett slutspel som är slut först då vi svenskar börjar klä midsommarstången.

Men hockey i Toronto är som fotboll i Brasilien.

Det är lika mycket religion som idrott.

Det är enormt heta känslor i "Slaget om Ontario" som mötet kallas och Toronto har extra polisbeskydd utanför hotellet i Ottawa. Inte för att det kommit några uttalade hot, men det bedöms som en högriskmatch. Dessutom har Sudden och hans lagkompisar en särskild livvakt från NHL med sig på hotellet.

”De kan ta sig i arslet”

Inför första matchen anklagade Ottawas borgmästare Bob Chiarelli statliga tv-kanalen CBC för att favorisera Toronto framför de andra lagen i programmet "Hockey Night in Canada".

En av showens expertkommentatorer, Harry Neale, svarade med att säga att alla som tyckte som Chiarelli "kunde ta sig i arslet".

Det skulle aldrig någon på SVT-sporten säga.

Sudden fick rätt när det gällde Djurgårdens SM-guld.

Och internmatchen mellan honom och Jonas Höglund är över.

- Men det var väl aldrig något snack om vilka som skulle vinna, jag var aldrig orolig, menar Sudden, medan Höglund fortfarande pratar om den där höga klubban i final nummer fem.