Lillebror Ralf vann San Marinos GP

Fantastisk start bäddade för segern

SPORTBLADET

McLaren knep pole position från Michael Schumacher på Ferraris hemmabana.

Men det blev lillebror Ralf som stal den stora showen.

Williamsföraren tog starten och ledde sedan ända in i mål i San Marinos GP.

Foto: AP
Ralf Schumachers Willams gick felfritt.

Den 25-årige tysken som gör sin sjätte Formel 1-säsong vann sin första Grand Prix-seger. Med Ralfs seger är bröderna Schumacher de första brödrapar genom tiderna som båda vunnit Grand Prix-lopp.

- Det var en lång tävling, mycket lång innan jag äntligen såg målflaggan

Tidigare i år har han enbart en femte plats, Malaysia, i övriga två lopp har han blivit påkörd bakifrån.

- Jag tog chansen att gå på insidan om Coulthard i starten. Ut på gräset, samtidigt som han gav mig plats. Jag kunde inte tro det, men jag var i ledning.

Nya däck

Det var inte enbart en seger för Ralf Schumacher. Teamet kör på Michelin-däck och de var deras enbart fjärde tävling. BMW motorns blott andra säsong. Segern var Williams-stallets första på fyra år. Williams som definitivt kommer att bli ett kort att räkna med i VM-striden, än om stallkompisen Juan-Pablo Montoya aldrig kom i mål efter en miss vid andra depåstoppet.

Tvåa David Coulthard, från start till mål, och för fjärde gången i år på prispallen. Seglar allt mer upp som ännu en kandidat till årets VM-titel. Än om han missade söndagens seger på startlinjen.

- Jag fick för mycket hjulspinn, samtidigt som Häkkinen också fick en dålig start. Sen kunde jag bara besviket konstatera hur snabb Ralf var.

Trean nöjd

Trea Ferraris Rubens Barrichello som besegrade Mika Häkkinen, fyra

- Dålig start, dålig startposition, men sen hängde jag fint med. Det var ett fint lopp och jag är nöjd

Michael Schumacher försvann bort ur San Marino Grand Prix med punktering på tjugotredje varvet. För första gången sen han började köra för Ferrari för fem år sedan missade han prispallen på stallets hemmabana. Schumacher som startade från fjärde startposition men med en annorlunda depåstoppstrategi som trots att han inledningsvis låg åtta kunde gett honom en plats på prispallen.

- Det började med växellådsbekymmer, sen orskade ett mekaniskt fel punkteringen, berättar Michael Schumacher.

Han delar nu ledningen i VM-tabellen med David Coulthard efter fyra körda deltävlingar. Rubens Barrichello ligger trea tolv poäng efter. Formel 1-VM fortsätter till Barcelona om två veckor där reglerna ändras och stallen nu får använda elektroniska hjälpmedel som antispinn.

aftonbladet.se