Tack, Kennet

Skotten i Dallas kommer alltid att finnas i våra hjärtan

SPORTBLADET

Elva år, 83 landskamper, 31 mål"

En av svensk fotbolls största karriärer tar slut, när Kennet Andersson, 33, denna annandag meddelar, att han inte längre har motivation för landslaget.

Sånt bör man respektera och en dag som denna glömmer vi alla mindre lyckade matcher och förenas i stället i ett stort TACK.

Tack, Kennet för alla glada minnen!

Tack för alla mål - och allra mest tack för VM -94!

Bara Sven Rydell (49), Gunnar Nordahl (43) och Gunnar Gren (32) har gjort fler landskampsmål än Eskilstunas långe son, och man måste naturligtvis nu grunna lite över vilket eller vilka mål som var de viktigaste.

Två stora händelser - vilken var störst?

Kennet-historikerna är här indelade i två falanger:

1) de som väljer "Skotten i Dallas", åttondelsfinalen mot Saudiarabien, då han efter att ha passat över huvudet till Martin Dahlins 1-0-nick smällde in 2-0 intill ena stolproten och därefter på halvvolley 3-1 stolpe in;

2) de som väljer 2-2-nicken i förlängningen av kvartsfinalen mot Rumänien.

Rolle Nilssons långa inlägg i 115:e minuten, rumänske målvakten Prunea i luften men högst av alla hoppar Kennet, högre än någon svensk spelare någonsin hoppat så sent i en match.

Kennet Andersson var USA-VM:s mest fantastiska sannsaga.

Från början inte ens ordinarie i laget - minns att han kom in mot Kamerun i 75:e minuten - men när historien var skriven stod han som alla tiders svenske VM-skytt.

Det var i Dallas reserven blev folkhjälte, det var i Palo Alto hans hjältestatus förädlades.

Och nu är det väl äntligen dags att förverkliga det som Kennets gamle klassföreståndare på Stålforsskolan, Roland Gripenfeldt, 1994 lovade i tidningen Folket:

- Snart får han en byst i aulan.