Vilken skräll, 08!

Olle Håkanson knäckte mästarna: Otroligt skönt

SPORTBLADET

STOCKHOLM

08 Stockholm är klart för final i basketligan. Plannja föll pladask i Fryshuset i går mot ett 08 som var bättre på allt.

– Otroligt skönt. Jag visste att vi kunde klara det. Nu ska vi ge Norrköping en tuff match, säger segerorganisatören Olle Håkanson.

Plannja har fler landslagsspelare på bänken än 08 Stockholm har i laget. Och på pappret borde stockholmarna blivit en munsbit för norrbottningarna.

Men i verkligheten var det 08 som regerade. I det fjärde semifinalmötet mellan lagen vann 08 Stockholm klart och efter total 3–1 i matcher är laget nu klart för SM-final mot Norrköping.

– Det kommer att bli tufft, men Norrköping spelar en basket som påminner om vår. De har många som kan avgöra och är stora och starka, säger olle Håkanson.

Håkanson avgjorde på egen hand

Det var han som var 08:ornas stora segerorganisatör mot Plannja. Han styrde sitt lag med säker hand och gjorde ensam 12 av lagets sista 13 poäng.

– Olle har varit strålande i hela serien mot oss. Är han så här bra mot Norrköping har 08 Stockholm stora chanser, säger Plannjacoachen Bill Magarity.

Efter matchen utspelade sig sådana glädjescener att man nästan trodde att laget redan vunnit SM-guld.

– Det känns som om en stor börda lyfts från axlarna. Det var ingen som trodde att vi kunde slå Plannja, säger lagkaptenen Jonas Arsjö.

Missade slutspelet förra året

I höstas låg laget näst sist i basketligan, med endast nykomlingarna Jämtland bakom sig. Och förra säsongen missade laget slutspelet helt och hållet.

Enda skillnaden nu mot då är två nya amerikaner och guarden Olle Håkanson.

– Vi har en så grymt bra lagmoral. Och så har vi Olle, säger 08:ornas försvarsbjässe Björn Hellmin.

Finalen mot Norrköping spelas i bäst av fem matcher med början i Norrköping på söndag 22 april. Fryshuset var fyllt till bristningsgränsen i den avgörande semifinalen, men fler än drygt 2 000 åskådare går inte att ta in.

– Vi har kollat om Johanneshov och andra jämförbara arenor är lediga, men allt är bokat. Vi får spela hela finalserien här, säger klubbdirektören Anders Bohman.

Thomas Arnroth