Fotbollspunk av bästa sort

SPORTBLADET

NORRKÖPING

Sitter hos Ragnar Dahlberg i tv för att älta idrottsminnen och möter en levande uppslagsbok vad gäller Djurgårdens fotbollslag ända från 50-talet och framåt.

Vem kunde ana det om den gamle Ragge. Ledamot i Sigge Parling fan club, typ.

Ragnar och jag hinner aldrig fram till den nya sporttrenden:

Att fotboll är bäst på skiva.

Två nya svenska fotbollsskivor.

Den ena bra.

Den andra dålig.

Trenden började ju annars med Hammarbys stödskiva som kom häromveckan och la nivån med några klassiker som Dag Vag och Petters och Teddybears superlåt.

Johansson är bäst igen

Norrköping har många musikaliska supportrar och skivan häromåret med Eldkvarn, Magnus Johansson, Göran Persson och Peter Harryson som nåt slags höjdpunkter.

Nu kommer redan en ny cd där Magnus Johansson är med igen och han är bäst igen.

Men annars är det för mycket av evigt gnällig pekingopera där musiken är en kaotisk blandning av tysk industrirock, reggae, hårdrock, country, rap och refränger typ: "Peking, Peking, Peking - jag går ner för räkning."

Aldrig mera Schytts och Jigs

Bäst är "Mot parken" som är en skön nostalgisk sång med irländsk touch om en av IFK Norrköpings storhetstider med cupmatcher mot Celtic och en skön fredlig samexistens runt Idrottsparken.

Betydligt bättre är den nya supportskivan till IFK Göteborg med lite lagom storhetsvansinniga texter typ "När Europa kallar på Blåvitt." Eller är det kanske "kallade" de sjunger... jag hör inte riktigt.

Musikaliskt handlar det om mycket punk.

Bra punk. Skitbra punk. Inte i Gaisklass, men nästan.

En av årets bästa låtar är ju "Staden Göteborg" som man kan höra på radio konstant nu i LOK och Hardcore Superstars version. Klockren.

Det här påstås vara originalet med Troublemakers och den är ä n n u bättre. Fet punk i Ebba grön-klass.

Sen finns det en annan låt med Troublemakers som nästan är en sorts Mötley Crüe-punk (vad nu det är...) och en som heter Morris som måste vara Majornas egen uppfattning om vad som händer om man parar Ulf Lundell med Chris Rea (utan att få problem Darwin).

Helkul låtar men det mesta är punk och för oss som är uppfödda på Gaispunk och Blåvitts nästan makabra gamla skivor med "Heja Blåååååvitt" med Schytts eller Jigs eller vad de hette är det ju en stor dag när man inser att det finns hopp - till och med för IFK Göteborgs musikaliskt hårt anfrätta fans.

"Kennet en av de stora"

Om Zlatan Ibrahimovic är en normal helyllesvensk så är han så knäckt nu av all publicitet och alla förväntningar att han kommer att misslyckas de närmaste 27 åren. Huvva, som dom säger i Rosengård.

Måste ändå säga att jag tyckte att det såg ut som om Hardy Nilsson och Nichlas Falk var bäst på att fira SM-guldet av bilderna hos Lasse Bengtsson i TV 4 att döma...

Fast Zlatan är nog ingen vanlig kille...

Ragnar är djurgårdare men gamla mysiga Suzanne Axell är hammarbyare.

Kennet Andersson är en av de stora - svårare än så är det inte. Hans plats i svensk idrottshistoria kommer aldrig att bli mindre.

Malmö och Hammarby i topp.

Det är inte lätt att tippa allsvenskan...