”Vi tvekade aldrig”

Bröderna Sedin, Mattias Öhlund och Daniel Alfredsson till VM

SPORTBLADET

STOCKHOLM (TT)

Utslagna i Stanley Cup - men jätteförstärkningar i Tre Kronor.

Daniel Alfredsson, Mattias Öhlund och tvillingarna Sedin kommer till hockey-VM.

- Jag och brorsan tvekade aldrig, säger Henrik Sedin i telefon till TT.

Foto: AP
PÅ VÄG MOT VM Och Mattias Öhlund får sällskap av bröderna Sedin och Daniel Alfredsson.

De svenska storstjärnorna Mats Sundin och Peter Forsberg fixade fina svenska VM-förstärkningar natten mot torsdag. Sundin och Jonas Höglunds Toronto slog ut Ottawa i fyra raka matcher och ''Foppas'' Colorado gjorde processen lika kort med Vancouver.

- Colorado har för många superstjärnor. De var helt enkelt för bra, förklarar Henrik Sedin den snabba Stanley Cup-sortin.

Fina förstärkningar

Vancouvertrion Öhlund, Sedin och Sedin är, med råge, tillräckligt bra för att spela VM i Tyskland. Lägg därtill Ottawas lagkapten Daniel Alfredsson och Tre Kronor kan räkna in fyra finfina förstärkningar.

- Alla fyra är bra spelare, säger Tre Kronors förbundskapten Hardy Nilsson.

Öhlund blir en oerhörd tillgång på backsidan och tvillingarna lär inte gråta över att VM spelas på större rinkar än i NHL.

- Nej, det ska det bli kul att komma hem till stora rinkar, säger Henrik Sedin.

Och tvillingarna tvekade aldrig när Tre Kronor kallade.

- Visst hade det varit roligt att spela längre här borta också, men det är bra det här också. Det är alltid roligt att få spela ett VM.

Övriga utslagna Ottawaspelare - Magnus Arvedson, Andreas Dackell och Ricard Persson - får inga VM-biljetter av Anders Hedberg.

- Jag har haft kontakt med alla de här spelarna under säsongen och vet var jag har dem, säger Hedberg.

Sju NHL-proffs

Med Öhlund, Alfredsson och tvillingarna Sedin inräknade finns nu sju NHL-proffs i den svenska VM-truppen. Sedan tidigare har New York Rangers back Kim Johnsson, Boston Bruins slitstarke forward Per-Johan Axelsson och Tampa Bay Lightnings hårdskjutande målmaskin Fredrik Modin tackat ja till VM-spel.

Lägg därtill vilande lagkaptenen Jörgen Jönsson, samt de 24 spelare från elitserien och övriga europeiska ligor som ingår i den trupp som spelar veckans trippellandskamperna mot Finland.

Det gör att landslagsledningen i dagsläget har 32 man att välja VM-spelare bland - hittills. Det kan ju blir fler om svensklagen fortsätter att förlora på andra sidan Atlanten.

Ingen brådska

På den här sidan oceanen ska Tre Kronor nästa vecka spela de två sista träningsmatcherna innan VM-premiären mot Lettland den 29 april. Och möjligen finns ytterligare några NHL-proffs med till landskamperna mot Kanada i Globen på tisdag och VM-genrepet mot Slovakien i Gävle på torsdag. Men det är inte säkert att Alfredsson, Öhlund och Sedins har hunnit ansluta tills dess.

- Vi har lite möten med laget här borta och har ingen brådska hem. Vi får se när vi kommer, säger Henrik Sedin.

Men det är i alla fall klart a t t de kommer.

Det är gott nog.

Lars Markusson/TT