Svensk seger i väntan på proffsen

SPORTBLADET

STOCKHOLM (TT)

Andreas Salomonsson är på väg att skjuta in sig i VM-truppen.

Ett nytt mål från 27-åringen i torsdagens 3-1-seger mot Finland gör honom till Tre Kronors bäste målskytt den här säsongen.

- Men jag tar inget för givet, säger Djurgårdsforwarden.

Andreas Salomonsson har alltid varit killen som aldrig nått ända fram. Han har nästan kommit med i VM-truppen, han har nästan vunnit SM-guld.

Men det var under åren i Modo.

Till den här säsongen flyttade lagkaptenen från Örnsköldsvik till Stockholm.

Och under Hardy Nilssons ledning i Djurgården har Salomonsson både vunnit SM-guld och är nu på väg att få göra sitt första VM.

När Sverige slog Finland med 3-1 (2-0, 0-1, 1-0) i Globen på torsdagen var ''Salle'' en av de bästa svenskarna på isen.

- Det stämde jäkligt bra och det var roligt att spela, ler 27-åringen.

Det var också han som visade vägen och gav Tre Kronor ledningen tio minuter in i första perioden med ett välriktat skott.

- Skönt att få göra mål. Det är alltid en kick för självförtroendet.

Två mål på två dagar

Salomonsson har nu gjort två mål på två dagar i möten med Finland. Det behövde han efter den sjätte SM-finalen mot Färjestad.

- Det måste vara något unikt. Ingen kan någonsin ha missat så många chanser som jag gjorde då.

Men att det var just Salomonsson som gjorde första målet i Globen på torsdagen var ingen tillfällighet. Under landslagssäsongen har han varit Tre Kronors pålitligaste målskytt. Med fem mål på tolv matcher kan 27-åringen vara tämligen säker på att få göra sitt första VM.

Även om han inte vill säga det själv.

- Jag spelar bara så länge jag får och är glad för det. Sedan får vi se om det räcker ända till VM.

Trygg Tellqvist

Tre Kronors andra mål gjorde Färjestads slutspelstuffing Christian Berglund på egen hand. Han snodde pucken av en finsk back bakom mål, svängde runt och tråcklade in pucken mellan benskydden på den finländske målvakten Pasi Nurminen.

I den svenska buren såg Mikael Tellqvist trygg ut. Finland behövde spela med två man mer på isen i en och en halv minut innan Petteri Nummelin lyckades Djurgårdens mästarmålvakt.

Svenskarna hade också många power play-möjligheter, bland annat spel fem mot tre i 1.40, utan att det gav utslag i målprotokollet.

Höftskadad Modin vilade

Andreas Johansson avslutade i stället målskyttet med att sätta 3-1-pucken i tom bur med 43 sekunder svar.

Det svenska spelet stämde bättre på torsdagen jämfört med 2-2-matchen i Jönköping i onsdags, men det är ännu en bit kvar till VM-klass.

Och det är också många som vill in i truppen. I torsdagsmatchen vilade lätt höftskadade NHL-proffset Fredrik Modin, nässkadade Nichlas Falk, Luleås rivjärn Mikael Renberg och unge målvakten Stefan Liv.

I och med att Daniel Alfredsson, Mattias Öhlund samt tvillingarna Daniel och Henrik Sedin nu sagt ja till VM-spel slåss nu 32 spelare om de åtråvärda flygbiljetterna till Tyskland.

Men en sådan biljett har nog Andreas Salomonsson i alla fall ena hockeyhandsken på.

Lars Markusson/TT