"Vi är det bästa laget någonsin"

Jonathan Kronstrands Haninge tog tredje raka SM-guldet

SPORTBLADET

Hela året har de levt under en enorm press. I går släppte den.

Då vann Haninge sitt tredje SM-guld på lika många år.

- Det kommer att dröja innan någon gör om den här bedriften, säger Jonathan Kronstrand.

- Vi är kanske det bästa laget genom tiderna.

Han gjorde Haninges 5-3-mål när två minuter återstod av den fjärde SM-finalen mot Warberg. Haninge vann till slut med 6-3, 3-1 i matcher och är svenska mästare i innebandy för tredje året i rad.

- Vi satt och snackade om detta på läktaren, jag och Jonathan Kronstand, säger Michael Östlund.

"Det var som för Cathy Freeman"

- Detta är inte samma sak som första guldet, det var otroligt skönt. Det andra var också skönt, men detta var mer som Cathy Freeman sa efter OS-guldet på 400 meter. Det är mer lättnad över att pressen släppte än lycka.

Femman där han, Johannes Gustafsson, Jonathan Kronstrand, samt backarna Robert Linder och Daniel Nohrstedt ingår har gjort 20 av Haninges 25 mål i finalserien. Och i går gjorde dessutom andra kedjan hälften av lagets mål.

- De kliver fram så vi slipper göra åtta, nio mål för att vinna. Tidigare år har de spelat bra i slutspelet och nu kliver de fram så vi slipper pressen. Det är jätteskönt, säger Michael Östlund.

Samtliga spelare kommer att finnas med när säsongen startar i höst. Michael Östlund tänker spela minst ett år till och Jonathan Kronstrand som funderade på att lägga av efter VM i fjol tänker definitivt spela vidare.

- Det är ingen tvekan. Jag var lite less efter förra säsongen och direkt efter SM-finalen i fjol hade jag bestämt mig. Men nu går det bara bättre och bättre, säger Jonathan Kronstrand.

Firande i bussen - precis som vanligt

Tre SM-guld i rad, vad motiverar er att försöka vinna ett fjärde?

- Målsättningen är att inte vara sämre än säsongen innan, men nästa år blir det nog mer fokus på att vinna Europacupen. Den har vi inte vunnit. SM är så obeskrivligt mycket svårare att vinna, säger Jonathan Kronstrand.

Trots en lårskada i den andra SM-finalen har han gjort sin bästa finalserie någonsin.

- Jag är ruggigt nöjd, det är skönt att få vara delaktig i detta, men det går inte att vinna om man funderar över hur man ska lyckas själv. Här sticker ingen ut ur ramen, jag tror inte att andra fattar hur ödmjuka vi är inför uppgiften.

Sent i går kväll påbörjade Haninge resan hem från Varberg. Guldet firades i bussen - precis som i fjol.

Och året dessförinnan.

Nästa år borde målet vara att vinna på hemmaplan...

De senaste 5 mästarna i innebandy 2000/2001: Haninge (efter seger mot Warberg)

AnnaCarlsson