Nu exploderar NBA

I natt börjar allvaret - men vem axlar Michael Jordans mantel?

SPORTBLADET

I natt drar slutspelet i NBA igång.

Sällan har utgången varit så oviss.

Allt hänger på vilka av de nya stjärnorna som kliver fram och axlar den mantel som Michael Jordan lämnade efter sig.

Så här spelas NBA-slutspelet Öst: Philadelphia-Indiana. Milwaukee-Orlando. Miami-Charlotte. New York-Toronto. Conference-semi: Philadelphia/Indiana-New York/Toronto. Milwakuee/Orlando-Miami/ Charlotte. Väst: San Antonio-Minnesota. LA Lakers-Portland. Sacramento-Phoenix. Utah-Dallas. Conference-semi: San Antonio/Minnesota-Utah/Dallas. Lakers/Portland-Phoenix/Sacramento.

När basketslutspelet drar igång i natt är det därför mycket mer än ligatiteln som står på spel. Och även om någon ny Jordan inte har klivit fram under säsongen, har alla självutnämnda kronprinsar blivit bättre.

Därför erbjuder årets NBA-slutspel fler attraktiva spelare än på mycket länge. Chris Webber, Allen Iverson, Tim Duncan, Vince Carter, Kobe Bryant, Tracy McGrady och Ray Allen är några som är beredda ta steget upp till verklig superstjärnstatus.

Experterna hade fel

Innan säsongen startade var de flesta basketexperter rörande överens om två saker.

Los Angeles Lakes vinner eftersom centern Shaquille O"Neal kommer att dominera ligan.

Bara Portland Trailblazers med Scottie Pippen och Rasheed Wallace står mellan Lakers och en ny NBA-titel.

Inget av de experttipsen har stämt. Shaquille O"Neal har varit bra, men inte så bra. Och samarbetet med superatleten Kobe Bryant har inte fungerat alls.

Och Portland, detta stjärnspäckade lag som har fler All Star-spelare på bänken än de flesta lag kan skryta med i hela sin trupp, har krackelerat totalt. I näst sista matchen före slutspelet slängde Rasheed Wallace en handduk i ansiktet på sin medspelare Arvydas Sabonis. Samme Wallace har NBA-rekordet i tekniska fouls och utvisningar från planen.

Ett getingbo i väst

Nej, snarare än en solklar favorit i Lakers har vi i stället fått ett getingbo i väst.

San Antonio Spurs blev mästare 1999 och har spelat fantastisk basket den senaste månaden. Spurs har den bästa statistiken i hela NBA och har därför hemmaplansfavör hela vägen till finalen. Det kan bli avgörande om man möter Lakers i semifinal.

Spurs må vara bäst och Lakers mästare - roligast är i alla fall Sacramento Kings. Guarden Jason Williams är kanske inte ligans mest effektiva, men han har lika underbara passningar som Magic Johnson hade. Han kallas "White Chocolate" för att han är vit, men spelar som en svart.

Till sin hjälp har han den väldige Chris Webber som kombinerar monsterstyrka med finess. Dessutom finns prickskytten Pedrag Stojakovic i laget, liksom Rodman-kopian Scott Pollard.

Det är sannolikt något av dessa tre lag som tar hem NBA-titeln. Väst är nämligen bäst i år.

Sportbladet rankar alla slutspelslagen

Thomas Arnroth