Glöm tårarna

– Jag är bättre på allt nu, säger en vältränad Attila Levin

SPORTBLADET

RÖNNE

Glöm bilden av en knäckt Attila Levin som gråtande lämnar ringen i Atlanta i OS 1996.

Den nye Attila är en målmedveten topptränad tungviktare på väg att slå igenom i USA.

- Att vara proffs är att boxas på allvar. Men jag skulle gråta igen om jag förlorar. Det skäms jag inte för.

Foto: Lasse Allard
Vann sin 19:e proffsmatch i går.

Att han skulle förlora första matchen som proffs i Europa var en ren omöjlighet. I Rönnes öl- och rökdoftande idrottshall på underbara semesterön Bornholm ställdes han mot en huvudet kortare pajas.

- Jag är alltid nervös inför en match. Min enda förlust kom för att jag underskattade min motståndare. Alla som väger över hundra kilo kan slå hårt, säger Attila Levin.

Visserligen sant - men puertoricanen Miguel Otero var ett 35-årigt slaktoffer som så sent som i lördags knockades i en gala i Tyskland.

Slog till direkt

Efter 15 sekunder slog Attila sitt första slag. En hård vänsterkrok mot kroppen. Otero sidsteppade och lyckades att vricka vänsterfoten.

Lite senare låg Otero nedslagen men kom upp, slogs ner igen, men reste sig och såg ofattbart fräsch ut trots alla slag han fick ta emot.

Lika ofattbart som att han stod ronden ut men efter 23 sekunder i andra ronden och en ny golvsyning efter en höger-vänsterkombination förbarmade sig domaren och slog ut med armarna och stoppade innan det blev ren misshandel.

- Helt rätt. Det är sådär som man får skador, säger Attila Levin.

Han hade räknat med en helt annan match. Förste motståndaren som han var lovad var en holländare med 20 segrar och en förlust.

Holländaren hoppade av.

En tuff ryss var nästa bud. Han fick inte visum.

Kvar fanns ingenting men det gällde att få match och arrangörerna hittade Miguel Ortega på turné som betald slagpåse.

Nära titelmatch

- Jag ber om ursäkt men vi behöver få två resultat i Europa för Attila för att han ska bli rankad här. Vi kunde helt enkelt inte säga nej även om det inte var en motståndare av den klass Attila brukar möta i USA, säger managern Gary Trevett.

Med 19 segrar på 20 matcher och 16 knockout är store Attila inte långt ifrån titelmatcher.

- Desto fler KO man har, desto populärare blir man och desto mer pröjs får man. Men jag behöver ett år till innan det kan bli någon titelmatch. I och med att jag slår så många KO hinner jag inte få erfarenhet av långa matcher.

Som amatör var bröderna Klitschko hans banemän. En förlust mot Vitaly och tre mot nuvarande WBO-världsmästaren Wladimir, bland annat den bittra OS-förlusten.

- Jag skulle gärna möta dem som proffs. Om pengarna är de rätta. Jag är ju proffs. Det här är mitt yrke. Jag boxas för att tjäna pengar. Och jag är bättre på allt nu. Mer koncentrerad på min sport, säger Attila Levin.

Väger 110 kg

Så här är läget för svenska proffsen

Stefan Alfelt