Lasse Sandlin: Sluta hata Sveriges fotbollsidol – hylla honom i stället

SPORTBLADET

Nog är det väl märkligt, att när Sverige får fram en ny stor fotbollsidol som drar folk i tusental till arenorna, så möts han som denna dag på Stockholms Stadion av att publiken vrålar:

"Vi hatar Zlatan!"

Av hat i stället för kärlek, beundran och uppskattning"

Malmö FF är inte bara Zlatan Ibrahimovic, men det är om Zlatan det handlar; i dag också.

BUADE UT ZLATAN Publiken på Stadion försökte med alla medel att stoppa MFF-stjärnan - men det gick inte...

Sluta hata Sveriges fotbollsidol - hylla honom i stället

Fotbollens Lord Ibrahimovic lär knappast ha hört talas om en brittisk statsman och diplomat vid namn Lord Chesterfield, som levde 1694-1773.

Dock kan Zlatan, om han skulle ta illa vid sig av allt han får höra från motståndarlagens klackar, ta till sig ett av denne engelsmans många visdomsord:

Snacka om klackspark

"Människor hatar dem som får dem att inse sin egen underlägsenhet".

Den underlägsenheten uttrycktes bäst i den dubbla klackspark som Zlatan presenterade oss i matchens 13:e minut, hårt trängd av två djurgårdare ned mot ena hörnflaggan: en spark med högerklacken så att bollen via vänster klack smet mellan djurgårdarna till en lagkompis.

Ett sånt nummer har Stockholms Stadion aldrig tidigare skådat, och ändå har det ju spelats ett antal matcher här i Torben Gruts olympiaborg.

Den allra första 29 juni 1912, Sverige mot Holland i OS, där IFK Norrköpings "Iffa" Swensson gav Sverige ledningen efter tre minuter men där vi till slut stod med en smärtsam 3-4-förlust.

Ingen är lika stor som Zlatan

Många bollar har det alltså sparkats på nedanför dessa läktare under snart 89 år. Säkert har det funnits innovatörer och konstiga-spark-uppfinnare även tidigare, men i dagens svenska fotboll står Zlatan i en klass för sig.

Tyvärr ser han därför ut att också hamna i samma sorts kylrum som David Beckham i Premier League: alltid utbuad och hånad i Manchester Uniteds bortamatcher.

Eller är detta bara ett Stockholmsproblem? Förhoppningsvis.

Först "Lars Hård" - sedan Majstorovic

Förutom fyra framträdanden på hemmagräset i Malmö återstår nu bara fem anhalter på Zlatans avskedsturné genom landet: Gamla Ullevi (cupen) i Göteborg 3 maj, Rambergsvallen i ett lite mindre Göteborg 6 maj, Eyravallen i Örebro 20 maj, Vångavallen i Trelleborg 11 juni plus den allra sista föreställningen på Örjans vall i Halmstad 25 juni.

Låt oss hoppas att djurgårdarna får ensamrätt på skamligheterna.

Bäst på plan var annars - som vanligt måste jag säga denna vår - Daniel Majstorovic, uppländska Övergrans numera näst meste kändis efter författaren Jan "Lars Hård" Fridegård.

Majstorovic smörpassade till Peter Ijehs 1-0, han bildade tillsammans med Olof Persson ett mittförsvar omöjligt att passera, och han tvingade fram den straffspark som Erik Johansson sköt 4-0 på.

Jag letar fram Brommapojkarnas årsberättelse för 1996. På en lagbild hittar jag en 19-årig Majstorovic med bland andra Coventry-proffset Tomas Gustafsson, Sundsvalls Cain Dotson och tränaren Thomas Lyth.

Året därpå försvann Majstorovic till Fortuna Köln i tyska andraligan, sedan Västerås SK.

Frågan är given: hur kunde tre stora stockholmsklubbar missa ett sånt fynd?

Till sist: jag fattar inte hur man kunde låta matchen i Helsingborg fortsätta utan att utrymma den läktare varifrån någon bevisligen kastat fyra dartpilar mot Sundsvalls målvakt.

Det hat som börjar med en ramsa kan fortsätta med dartpilar och sluta i något ännu värre.

Men detta har även ett annat pris; som Eldridge Cleaver, den amerikanske Svarta Panter-författaren, påpekat:

"Det pris man betalar för att hata andra mänskliga varelser är att man älskar sig själv mindre".

Åtta matcher kvar i Sverige – här är hans avskedsturné

Lasse Sandlin